KEPERCAYAAN KHURAFAT JEPUN

Walaupun di tempat yang mempunyai teknologi maju seperti Jepun, masih juga terdapat beberapa kepercayaan dunia lama dan khurafat. Sama ada anda percaya atau tidak, mereka masih mempercayai budaya ini. Dari benda yang menarik dipercayai di Jepun.

  1. Jenis Darah

Mengetahui jenis darah anda bukan sahaja penting untuk maklumat perubatan, tetapi di Jepun ia juga boleh membantu untuk membezakan personaliti anda dan siapa yang terbaik dan serasi dengan anda. Malah jurulatih kebangsaan Jepun juga perlu menayangkan jenis darah pemain terlebih dahulu sebelum memasukkan mereka ke dalam pasukan. Ia seolah-olah dia tidak memihak kepada mereka yang mempunyai darah jenis B kerana ia menunjukkan bahawa mereka yang mempunyai dari jenis ini lebih mementingkan diri sendiri.

 

Berikut adalah jenis darah dan sifat-sifat yang berkaitan dengan mereka :

 

JENIS DARAH

SIFAT-SIFAT
 

 

A

 

Tenang, bertanggungjawab, sabar, menepati masa, degil, sensitif dan kesempurnaan.

 

 

 

B

 

Kreatif, bersemangat, yakin, pelupa, tidak bertanggungjawab, dan mementingkan diri sendiri.

 

 

 

AB

 

Rasional, teratur, kritikal, ragu-ragu, empati dan tidak bertimbang rasa.

 

 

 

O

 

Sosial, keyakinan diri, pemimpin semula jadi, sombong, sia-sia, dan tidak sensitif. Serasi dengan semua jenis darah.

 

2. Bersin Secara Berturut-turut

Mengikut kepercayaan karut, alahan mungkin tidak menjadi satu-satunya punca untuk anda bersin. Sebagai contoh, terdapat maksud yang tersendiri jika anda terbersin sebaik sahaja anda dipuji.

 

Jika anda terbersin sebanyak dua kali, ia membawa maksud bahawa seseorang seolah-olah sedang bercakap buruk tentang anda. Jika anda terbersin sebanyak tiga kali pula, ini bermakna anda akan jatuh cinta (atau kekasih anda sedang berfikir tentang anda). Namun lain pula maknanya jika anda terbersin sebanyak empat kali. Ia membawa maksud bahawa anda sedang mempunyai selesema.

 

Oleh itu, jika anda ingin bersin pastikan anda berfikir tentang kepercayaan karut ini terlebih dahulu sebelum melakukannya.

3. Melihat Labah-labah

 

 

Pastinya jika anda terlihat labah-labah di dalam rumah anda, ia boleh menyebabkan anda menjadi sedikit ketakutan bagi sesetengah orang, tetapi tahukah anda bahawa terlihat labah-labah ini sebenarnya boleh membuatkan nasib seseorang itu menjadi baik?

 

Mengikut kepercayaan karut, jika anda terlihat labah-labah pada waktu pagi, ia dikaitkan dengan nasib yang baik. Jadi pastikan anda tidak membunuh labah-labah tersebut! Jika tidak ia boleh menjejaskan nasib baik anda tersebut. Walau bagaimanapun lain pula maksudnya jika anda terlihat labah-labah pada waktu malam. Ia biasanya dikaitkan dengan nasib yang malan. Jadi jika anda terlihat labah-labah pada waktu malam, anda digalakkan untuk membunuhnya!

 

Anda mungkin atau tidak mungkin percaya kepada kepercayaan khurafat ini, tetapi pastinya anda boleh melihat bahawa ianya merupakan sesuatu perkara yang sangat menyeronokkan.

Jepun masih mempunyai beberapa kepercayaan yang tradisional dan sebahagian daripadanya adalah logik untuk difikirkan manakala yang lain tidak. Apapun, kita boleh bersetuju bahawa kepercayaan khurafat ini adalah sesuatu perkara yang amat menarik.