Lagi 15 Perkara yang Aneh Tentang Jepun Anda Perlu Tahu

1. Ganguro

1Ganguro, atau secara literalnya diterjemahkan sebagai ‘wajah gelap,’ merupakan fesyen yang mana kanak-kanak perempuan dilihat mengenakan solekan pada wajah mereka hingga ke tahap yang melampau. Setiap minggu, mereka akan mewarnakan kulit mereka segelap yang mungkin dan kemudian mengenakan bedak dalam jumlah yang besar. Selain itu, dakwat hitam untuk celak mata, kasut platform dan rambut terluntur melengkapkan lagi trend fesyen yang aneh ini.

2. ‘Maid Café’

2Satu lagi pengalaman makan malam yang ganjil di Jepun. Maid Café, di Tokyo, mempunyai pelayan memperagakan pakaian pembantu rumah Perancis bewarna merah jambu yang perlu berkhidmat kepada pelanggan mereka sebagai “tuan.”

3. Mr. Kanso

3Ini adalah restoran yang menghairankan di Jepun yang mana hanya menyajikan makanan dalam tin. Daripada memberikan menu, orang-orang yang makan di sana mempunyai peluang untuk memilih makanan mereka dari rak yang disandarkan pada dinding dan dibekalkan peralatan makanan plastik untuk menikmati kandungan makanan dalam tin mereka.

4. Fesyen Lolita

4Terdapat berpuluh-puluh trend fesyen luar biasa di Jepun, termasuk Ganguro (solekan tebal, rambut terluntur, pakaian terang), Bōsōzoku (jumpsuits, seluar longgar, kasut besar), dan Shironuri (solekan putih). Salah satu yang paling terkenal adalah fesyen Lolita. Terdapat beberapa unsur wujud dalam fesyen ini, termasuk Gothic, yang dicirikan dengan warna gelap, salib, blaus gaya Victoria, bonet dan payung.

5. Hotel Kapsul

5Hotel kapsul berasal dari Osaka, Jepun. Ia mempunyai satu set kapsul yang sangat kecil direka untuk penginapan asas semalaman khusus bagi mereka yang ingin berjimat. Kapsul disusun sebelah menyebelah dengan satu unit di atas yang lain untuk memaksimumkan ruang.

6. ‘Kaba Kick’

6Ini sejenis mainan popular Jepun pada asalnya adalah rolet Rusia untuk kanak-kanak. Ia melibatkan pemain menghalakan pistol mainan di kepala mereka dan menarik picu. Jika pistol ditembak, sepasang kaki akan muncul dari barel, dan jika tidak, pemain akan meraih mata.

7. Pulau Berhantu

7Ditemui sekitar 15 km dari Nagasaki, Hashima telah digunakan sebagai kemudahan perlombongan arang batu di antara tahun 1887 dan 1974, dengan penduduknya mencapai paras tertinggi 5259 orang pada tahun 1959. Selepas petroleum menggantikan arang batu di seluruh Jepun pada tahun 1960-an, Hashima ditinggalkan, dan kini dikenali sebagai “Ghost Island”. Sebahagian kecil daripada pulau itu dibuka semula kepada pelancong pada tahun 2009, dan bot persiaran yang membawa pelancong sering berhenti di sini.

8. Hikimayu

8Amalan Jepun ‘hikimayu,’ di mana seseorang membuang kening semula jadi sebelum mengecat semula ia di dahi. Amalan ini bermula sejak abad kelapan.

9. Mesin Penjual Automatik

9Pada pandangan pertama, kebanyakan mesin penjual outomatik di Jepun tidak banyak berbeza dengan yang terdapat di Eropah. Ia cuma disebabkan lokasi dan kandungan mereka yang luar biasa. Anda pasti tidak boleh menjangka untuk mencari mesin ini di sebelah kuil-kuil kuno dan juga di puncak Gunung Fuji, tetapi itulah yang berlaku dengan pelbagai pilihan barangan yang terdiri daripada telur mentah hinggalah seluar dalam.

10. Cintakan Musik Reggae

10Sejak Bob Marley dan Wailers melawat Jepun pada tahun 1979, Jepun telah mencintai musik reggae tidak seperti negara lain. Adegan reggae tempatan yang besar wujud di sini. Selain itu, Jamaica telah menjadi destinasi popular untuk peminat muda dan artis dari kedua-dua negara ini sering bekerjasama mengadakan persembahan.

11. Kancho

11‘Kancho,’ adalah gurauan biasa sering dilakukan di taman permainan Jepun. Ia dilakukan oleh individu dengan menggenggam kedua-dua tangan mereka dalam bentuk pistol. Kemudian ia lazimnya dimulakan dengan mencucuk jari telunjuk keras mereka ke dalam punggung mangsa yang tidak mengesyaki apa-apa sambil berteriak ‘KANCHO!’

12. Topeng Muka

12Pemandangan orang memakai topeng muka di lorong-lorong jalan disifatkan sebagai satu fenomena yang biasa di Jepun, di mana penjagaan kesihatan yang amat dititikberatkan di sini demi mencegah orang lain terjangkit dengan kuman anda.

13. Selipar Jamban

13Untuk mengurangkan sentuhan antara lantai tandas tidak bersih dan lantai bersih di seluruh rumah, individu di Jepun boleh memakai plastik ‘selipar tandas.’ Ia diletakkan di pintu tandas dan mesti ditanggalkan sebelum keluar dari kawasan tandas itu.

14. Pulau Arnab

14Okunoshima adalah sebuah pulau kecil yang terletak di Inland Sea, Jepun yang telah menjadi menjadi tarikan pelancong kerana populasi arnab di situ. Sumber mendakwa mereka dibawa ke sini semasa Perang Dunia Kedua, apabila pulau itu (dan arnab) telah digunakan untuk menguji kesan gas racun. Mereka telah berkembang dalam persekitaran pemangsa bebas, dan terdapat beratus-ratus perantauan percuma di situ.

15. Pulau topeng gas

15Dijumpai di pulau Izu Jepun, ciri Miyake Jima yang paling menonjol adalah gunung berapi yang aktif, Gunung Oyama, yang telah meletus beberapa kali dalam sejarah baru-baru ini. Sejak letupan yang paling baru-baru ini, pada tahun 2005, gunung berapi itu telah sentiasa melepaskan gas beracun, yang memerlukan penduduk untuk mengenakan topeng gas pada setiap masa. Siren akan berbunyi di seluruh pulau ini apabila tahap sulfur meningkat mendadak.

Kadangkala perkara aneh seperti ini di Jepun, menjadikan ia unik dan menarik ramai pelancong untuk datang ke sini. Meskipun ada beberapa yang tidak dapat diterima dengan logik akal, namun Jepun tetap mengamalkan sikap yang sopan santun dan saling hormat menghormati antara penduduknya.