LAPISAN KIMONO

Kimono adalah pakaian yang amat kompleks untuk dipakai. Kehilangannya akan menjadi sesuatu menjadi bencana kepada dunia fesyen.

Kimono standard mempunyai sekurang-kurangnya 5 atau 6 bahagian. Kimono khas untuk Geisha dan pengantin mempunyai banyak bahagian. Pelbagai aksesori juga biasanya dipadankan dengan kimono ini.

Berikut adalah senarai bahagian kimono yang utama :

  • Nagajuban

Kimono adalah antara pakaian yang sukar untuk dibersihkan. Malah, ia perlu dibuka sepenuhnya sebelum ia dapat dicuci.

Dalam usaha untuk mengurangkan keperluan membasuh kimono ini, biasanya orang yang memakai kimono ini akan memakai lagi sehelai baju berbentuk jubah dikenali sebagai Nagajuban di bawah kimono mereka. Jubah ini adalah antara item yang praktikal kerana ia boleh dibasuh dengan menggunakan mesin basuh.

Nagajuban biasanya berwarna putih dan hanya ternampak pada kolar. Namun begitu, nagajuban juga ada yang mempunyai kolar yang boleh diganti supaya anda boleh sepadankan ia dengan warna kimono anda yang berbeza.

Memandangkan kolar ini ternampak, ia akan terjadi sedikit pelik sekiranya anda memakai baju di bawah kimono tanpa nagajuban.

(Nagajuban ternampak pada kolar anda)

 

  • Datejime

Kain pengikat pinggang digunakan untuk mengikat nagajuban anda. Ianya tersembunyi di bawah kimono anda supaya ia boleh terjadi sebagai hiasan.

 

  • Kimono

Kimono adalah lapisan sutera jubah diluar yang dapat dilihat oleh semua orang. Ianya datang dalam pelbagai gaya seperti Furisode dengan lengan panjang yang dipakai oleh wanita muda bujang untuk majlis Coming Of Age mereka.

 

  • Obi

Obi adalah kain pengikat sutera yang lebar yang diikat di sekeliling pinggang pada kimono anda. Kimono moden akan dilindungi dengan kain pengikat pinggang. Obi pula akan menjadi hiasan semata-mata.

Obi datang dalam pelbagai jenis dan setiap darinya mempunyai makna yang tersendiri dan konvensyen. Ia boleh menjadi panjang lebih dari 4 meter ke atas. Membalut dan mengikat obi adalah sangat kompleks. Pelbagai aksesori yang digunakan untuk membuat obi kelihatan kemas dan simpulan kelihatan penuh. Seperti obi, simpulan obi juga mempunyai makna yang simbolik.

 

  • Hakama

Hakama adalah sama seperti skirt atau seluar yang terikat pada kimono anda di bahagian atas pinggang. Secara tradisionalnya ia merupakan pakaian lelaki. Namun pada zaman moden kini wanita memakai hakama untuk majlis tamat pengajian dan untuk seni mempertahankan diri seperti Kyudo.

 

  • Tabi

Sarung kaki tabi adalah sarung kaki bukan elastik berbentuk kaki dengan kancing di bahagian belakang. Sarung kaki tabi yang berwarna putih adalah standard dan disepadankan dengan kimono untuk lelaki dan wanita.

 

  • Zori

Kimono biasanya dipakai dengan sandal jenis formal yang dikenali sebagai zori.

 

  • Geta

Geta adalah sandal platform yang tinggi dan mempunyai gigi. Ia adalah mustahil untuk memakai geta dengan kimono tetapi ini akan kelihatan sedikit tidak formal. Namun begitu, zori lebih kerap menjadi pilihan untuk dipakai dengan kimono.

Geta biasanya dipakai dengan yukata.

 

  • Hiyoku

Hiyoku adalah jubah kimono yang bertujuan untuk dipakai di bawah kimono utama anda. Dari segi sejarah, kimono dipakai dalam 1 hingga 20 lapisan. Ini adalah atas sebab-sebab praktikal seperti kehangatan dan atas sebab-sebab formaliti.

Sejak kebelakangan ini, ramai yang lebih memilih untuk memakai Hiyoku. Pengecualian utama ini adalah hanya untuk Geisha dan pengantin perempuan.

 

  • Uchikake

Uchikake adalah lapisan luar kimono pengantin. Ia adalah kot hiasan halus dengan mempunyai imej yang bertuah berkaitan nasib seperti seperti burung jenjang.