Media Sosial Di Jepun

Negara Jepun terkenal dengan dunia teknologi yang canggih dan moden. Seperti yang kita tahu, negara Jepun telah membina banyak laman sesawang serta laman sosial yang dapat menarik ramai pengguna di Jepun serta di seluruh pelusuk dunia untuk menggunakan aplikasi tersebut.Berikut merupakan antara laman sosial media yang terkenal di Jepun.

 

  1. Mixi

Dilancarkan pada Februari 2004 dan merupakan laman web rangkaian sosial terbesar di Jepun. Untuk menyertai Mixi ini, anda mestilah ditambah oleh ahli Mixi yang telah sedia ada. Anda haruslah berumur 18 tahun ke atas untuk menyertainya. Laman utama bagi Mixi anda akan memaparkan senarai rakan anda, senarai gambar dan berita terbaru dari komuniti anda.

 

  1. Facebook

Facebook telah menunjukkan pertumbuhan yang kuat di Jepun, dengan pengguna aktif meningkat menjadi 16.7 juta, 300 peratus naik dari tahun lalu. Facebook telah membuat kemajuan baru-baru ini sebagai rangkaian perniagaan antara Jepun. Facebook telah merampas kedudukan sebagai sosial media keutamaan antara lulusan universiti untuk mencari pekerjaan.

 

 

  1. Gree

Di Jepun, GREE mengatakan penggunanya 15.3 peratus daripada jumlah itu, meletakkan mereka dalam rata-rata sekitar 29 juta. GREE menduduki peringkat sebagai syarikat teknologi yang paling cepat berkembang di Jepun oleh Deloitte Touche Tohmatsu Ltd pada tahun 2009 dan 2010. GREE, selepas pengambilalihan OpenFeint April 2011, berkembang secara global dan akan segera menawarkan, platform permainan sosial mudah alih di seluruh dunia tunggal. Gabungan, GREE mencapai lebih dari 190 juta pemain dan menawarkan lebih daripada 7,500 aplikasi permainan untuk telefon pintar.

 

  1. Mobage

Mobage platform mobile gaming sosial dengan rangkaian pengguna yang sangat terlibat virtual, graf sosial berasaskan bunga. Pada masa ini mempunyai tiga rangkaian: Jepun, Cina dan Negara Barat. Asli rangkaian Mobage Jepun mempunyai lebih daripada 40 juta pengguna. Perkhidmatan ini platform untuk pemaju untuk menyebarkan permainan mereka sehingga mereka dapat mencari dan berkongsi dengan pengguna mobile game.

 

  1. Twitter

Twitter dilancarkan pada bulan September di Jepun – wilayah pertama di dunia untuk menerima perkhidmatan yang menunjukkan yang rasmi pemerintah akaun Twitter harus diikuti jika terjadi bencana. Seiring dengan memposisikan diri sebagai perkhidmatan penting dalam masa-masa sulit, Twitter telah menempatkan ciri baru dari versi global ke dalam bahasa Jepun.

 

  1. Line

LINE adalah perkhidmatan komunikasi lintas-platform dan aplikasi, yang ditawarkan secara percuma oleh Naver, dari NHN Jepun. Fungsi asas membolehkan pengguna untuk menghantar mesej teks dan membuat panggilan percuma dengan pengguna lain yang mempunyai aplikasi yang dipasang pada telefon pintar mereka. Perkhidmatan yang dilancarkan pada tarikh 27 Jun 2011, dan tingkat pertumbuhan yang telah menakjubkan, dengan 80 juta pengguna pada masa ini.