MEMBELI BELAH BUDAYA KAWAII

Budaya kawaii merupakan budaya unik dari Jepun yang kian berkembang. Kami akan memperkenalkan 5 barangan pilihan yang melambangkan budaya ini, seperti barangan fesyen dan barangan yang lain.

  1. Pek muka kabuki

Pek muka ini direka berdasarkan imej “kumadori” daripada seni tradisional Jepun iaitu kabuki. Kumadori adalah solekan corak pada muka pelakon kabuki. Emosi watak pementasan jelas kelihatan apabila mengenakan kumadori yang menonjolkan ekspresi muka. Pek ini mengandungi sehelai kumadori merah yang mewakili watak adil dan saksama, dan sehelai kumadori biru yang mewakili watak jahat. Bersamanya juga disertakan penerangan mengenai kumadori. Pek ini turut popular di kalangan lelaki dan juga sesuai dijadikan sebagai hadiah kepada rakan!

  1. Aksesori manisan

“Q-pot.” merupakan kedai aksesori hiasan yang menjual aksesori-aksesori yang kelihatan seperti manisan sebenar, seperti kek, macaron dan sebagainya. Malah, Swarovski yang dipasang pada manisan tersebut membuatkannya lebih comel berbanding manisan sebenar. Terdapat juga sebuah kafe bermotifkan barangan Q-pot. yang bernama “Q-pot CAFE.”, menyerong bertentangan dengan kedai ini. Silalah singgah ke sini sambil mengenakan aksesori manisan yang baru sahaja dibeli.

 

  1. Fesyen Lolita

Fesyen lolita adalah fesyen pakaian yang dihasilkan bermotifkan imej pakaian barat dari abad ke 17 ~ 18. Pakaian yang dijual di “Innocent World” direka bentuk dengan menggabungkan konsep elegan dan kecomelan dan amat disukai oleh pelbagai lapisan umur. Warna-warna yang terkenal di sini adalah warna-warna yang kelihatan antik seperti warna ekru, bordeaux, serta hijau. Jika anda mengunjungi bangunan gaya barat di Tokyo berpakaian sebegini, mungkin anda dapat rasakan seperti berada di masa lampau.

 

  1. Fesyen gotik Lolita

Walaupun fesyen gotik lolita mempunyai ropol dan renda seperti fesyen lolita, namun ianya terkenal kerana reka bentuknya yang kemas bergaya. Pakaian dari “ATELIER-PIERROT” menggunakan korset untuk menampakkan susuk tubuh badan yang lebih cantik. Tips untuk mengenakan fesyen ini adalah dengan memakai barangan bereka bentuk cantik dari kepala hinggalah ke kaki. Marilah memakainya di tempat yang ceria seperti di parti-parti.

 

  1. Donut Shiretoco (panda kecil)

Donut ini mempunyai panda kecil yang comel mengintai dari dalam lubang pada donut tersebut. Haiwan yang mengintai dari lubang pada donut yang dijual di Siretoco Factory di Hokkaido (ibu pejabat) dan beberapa cawangannya yang lain adalah beruang. Donut yang mempunyai panda kecil ini hanya dijual di ecute cawangan Ueno. Terdapat 5 rasa yang berbeza untuk anda cuba, walaupun tidak sanggup untuk menjamahnya kerana kecomelan yang melampau-lampau.