MENGAPA NEGARA JEPUN BERSIH DAN HIJAU

Jepun masih lagi menjadi salah satu tempat yang paling bersih untuk hidup di dalamnya walaupun mempunyai beberapa isu alam sekitar tersendiri. Satu daripada masalah yang mereka hadapi ketika ini ini adalah bagaimana untuk membuang sampah seperti keadaan di Seto Inland Sea (瀬 戸 内海). Walau bagaimanapun, secara keseluruhan, ia merupakan sebuah negara yang cukup bersih. Jepun telah menyimpan banyak tempat-tempat bersih seperti di jalan-jalan bandar.

Kebersihan adalah isu utama kepada budaya di Jepun dan rakyat Jepun telah hidup di dalam persekitaran dimana orang biasanya membawa pulang sampah mereka selepas menghadiri acara sukan dan sebagainya. Graffiti juga jarang berlaku dan beberapa lelaki yang memakai sut ditugaskan untuk bekerja dan menggosok untuk membuang apa-apa kesan dan kotoran di lantai stesen kereta api. Tetapi selain daripada itu, terdapat beberapa sebab lain yang menjadikan negara ini bersih dan hijau. Mari kita lihat 5 sebab-sebab di bawah!

 

  1. Bertanggungjawab Terhadap Sampah Sendiri

 

Bertanggungjawab ke atas sampah sendiri bermula seawal zaman kanak-kanak di Jepun. Setiap kelas adalah bertanggungjawab untuk mengemas bilik darjah mereka sendiri dan dua tempat lain di dalam kampus. Tempoh pembersihan dilakukan selepas sekolah selama setengah jam. Kelas ini dibahagikan kepada kumpulan yang dikenali sebagai “han,” yang bertanggungjawab untuk melakukan kerja-kerja seperti debu, mengelap lantai, atau memvakum pada syif setiap hari atau setiap minggu. Beberapa kawasan lain yang mereka bersihkan adalah tandas, gimnasium, dewan, dan juga bilik fakulti.

 

Satu suasana biasa yang anda boleh lihat di sekolah Jepun mengenai hubungan manusia adalah bagaimana pelajar kelas 6 melawat pelajar di gred 1. Mereka biasanya akan mengajar dan membantu mereka untuk membersih. Mereka pada dasarnya berperanan dan berfungsi sebagai model. Ini merupakan interaksi yang bagus antara gred atas dan bawah kerana terdapat banyak kanak-kanak muda kecil yang tidak mempunyai adik-beradik.

 

Keseriusan dalam pembersihan bergantung kepada berapa banyak penekanan yang diletakkan kepada sesebuah sekolah. Terdapat beberapa kanak-kanak yang secara semula jadi lebih serius dalam melakukan pembersihkan daripada yang lain. Orang Jepun tidak mengharapkan orang lain untuk menjaga sampah mereka. Mereka akan berfikir dua kali sebelum membuang sampah.

 

  1. Mempunyai Tong Sampah Yang Kemas

 

“Pengurusan adalah kunci kepada kejayaan.” Ini juga adalah benar apabila dikaitkan dengan membersihkan persekitaran.

 

Bagi orang Jepun, membuang sampah tidak hanya bermakna melemparkannya ke dalam tong sampah yang betul. Mereka juga mempunyai sistem pelupusan sampah yang membantu orang ramai mengasingkan sampah dengan betul. Setiap kawasan atau daerah mempunyai sistem mereka yang tersendiri. Sebagai contoh, sistem sebuah bandar tertentu membolehkannya meletakkan sampah didalam beg sampah kepada bahan boleh terbakar (beg merah), bukan bahan terbakar (beg biru), kertas, plastik, tin, kotak, styrofoam, botol PET, bateri, kaca yang pecah, dan lain-lain (beg putih) . Bergantung kepada jenis-jenis sampah, ada yang dipungut setiap minggu manakala yang lain dikumpulkan setiap dua bulan atau bulanan. Walaupun ia kedengaran seperti satu cara yang sukar untuk menjalani kehidupan seharian anda kerana ia mengambil masa untuk memikirkan tempat untuk meletakkan sampah ke dalam tong sampah anda, namun cara ini pasti boleh dilakukan.

 

Jika anda pernah mendapat peluang untuk merasai perjalanan jarak jauh dengan menggunakan bas, beg sampah individu akan disediakan di setiap kerusi sebagai cara untuk menggalakkan orang ramai membuang barangan atau sampah yang mereka tidak ingini dengan cara yang betul.

 

  1. Memastikan Rumah Dan Persekitaran Anda Bersih

 

Selain memastikan sekolah anda bersih, rakyat Jepun juga akan turut memastikan bahawa mana sahaja mereka berada, persekitaran mereka pasti berada dalam keadaan teratur dan kemas. Di negara-negara lain, pembersihan jalan biasanya dilakukan oleh penjaga bangunan atau mereka dalam bidang yang sama.

 

Di Jepun, sebenarnya mereka tidak perlu untuk mengupah orang-orang ini kerana ramai rakyat Jepun akan membersihkan kawasan mereka sendiri. Kebanyakan rakyat Jepun gemar untuk membersihkan dan menjaga rumah dan pejabat mereka. Ini memberikan mereka persekitaran yang memuaskan dan menanamkan beberapa tabiat positif di dalam kehidupan mereka.

 

  1. Pembersihan Di Sekitar Kejiranan

Jadual pembersihan tidak hanya dihadkan untuk anak-anak kecil. Orang dewasa yang berada di dalam kejiranan mempunyai jadual pembersihan biasa, dimana biasanya mereka diminta untuk menyertainya dengan kerap. Bunyi ini kedengaran seperti separuh wajib tetapi ini adalah apa yang akan berlaku di negara ini.

 

Terdapat juga keadaan di mana mereka perlu bangun seawal pukul 7 pagi unuk melakukan pembersihan kejiranan ini sebelum mereka pergi ke tempat kerja. Pada masa ini, anda akan menyaksikan beberapa orang akan memakai sarung tangan dan membawa penyodok, pencakar, dan sebagainya sebelum keluar bekerja.

 

Antara aktiviti yang mereka lakukan untuk mengemas di seluruh kawasan adalah memotong rumpai dan rumput, serta menyiram tumbuh-tumbuhan. Aktiviti-aktiviti ini mungkin kedengaran seperti sedikit amun sebenarnya bayak perkara yang perlu mereka lakukan. Dengan bantuan semua orang antara satu sama lain, ia pasti menjadi satu kerja mudah untuk mengekalkan budaya kemas di negara ini.

 

  1. Pengangkutan Awam Yang Bersih

 

Jepun mempunyai sistem pengangkutan awam yang sangat baik. Mereka bukan sahaja selamat, selesa, harga yang berpatutan, dan boleh dipercayai, tetapi juga sangat bersih. Ia dianggap benar-benar yang terbaik di dunia. Bercakap mengenai kereta api, tempat duduknya adalah berkusyen dengan baik untuk menjamin perjalanan yang selesa dan juga membantu orang ramai merasai kewajiban untuk menjaga kebersihan.

 

Selain itu, kawalan pelepasan di negara ini adalah salah satu tempat yang paling ketat di dunia. Sebagai pemimpin kepada kawalan teknologi kepada pencemaran, mereka juga telah menerima pakai peraturan-peraturan ekonomi untuk bahan api pertama di dunia bagi kenderaan berat.

 

Setiap pengangkutan awam di Jepun menjaminkan pengalaman yang mesra untuk semua orang jadi oleh kerana itu, orang ramai tidak lagi perlu untuk memiliki sebuah kereta, dengan itu persekitaran akan menjadi lebih bersih. Dalam kes ini, anda tidak perlu mengeluarkan bajet untuk petrol, tiada insurans kereta atau hutang bayaran kereta, tidak perlu membayar untuk tempat letak kereta dan bil-bil lain yang berkaitan dengan memiliki kenderaan.

 

Jepun terus mempromosikan teknologi bersih dan perkhidmatan kitar semula sisa lain untuk mengekalkan kebersihannya. Adalah penting kepada rakyat Jepun meningkatkan lagi keprihatinan mereka terhadap alam sekitar. Mereka sebenarnya memberi penekanan yang lebih kepada masyarakat dan bukannya individu. Jika terdapat satu orang yang membuat sampah di dalam kawasan itu, membersihkan sampah tersebut dilihat sebagai tanggungjawab masyarakat bersama. Ini adalah sebab mengapa orang berfikir dua kali sebelum membuang sampah.