1

Okonomiyaki adalah makanan popular yang digoreng di dalam kuali yang terdiri daripada adunan asas dan kubis. Topping dipilih dan bahan-bahan yang ditambah ke dalamnya mungkin berbeza (apa-apa dari daging dan makanan laut atau wasabi dan keju). Kepelbagaian yang dapat dilihat di dalam hidangan ini dinamakan “Okonomi” bermaksud “dengan keinginan seseorang”. hidangan ini boleh didapati di seluruh Jepun, tetapi tempat yang popular adalah di Barat, terutamanya bandar-bandar Hiroshima dan Osaka.

Okonomiyaki kadang-kadang diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris sebagai “As-you-like-it Pancake”. Walau bagaimanapun, ia boleh mengelirukan. Walaupun ia terdiri daripada adunan yang dimasak pada serabi, okonomiyaki tiada kemanisan atau kegebuan pancakes, apatah lagi ia sering dimasukan sotong, udang, daging babi, keladi atau kimchi. Satu perbandingan yang lebih tepat, adalah ia dibuat seperti antara okonomiyaki dan pizza.
Di Jepun, orang biasanya, memakan okonomiyaki di restoran-restoran yang pakar dalam hidangan ini. Pada beberapa restoran ini, meja makan masing-masing dilengkapi dengan serabi besi (“Teppan”), dan pelanggan diberikan bahan-bahan untuk memasak hidangan itu sendiri. Oleh sebab ia boleh menjadi agak menakutkan bagi anda yang tidak tahu memasak makanan ini, berikut adalah cara memasak yang kami sediakan di bawah. Maklumat mengenai variasi juga turut di sediakan.

Langkah 1
Adunan dan bahan-bahan yang biasanya akan diberikan di dalam mangkuk. Pelanggan dapat melihat segala-galanya yang mereka pesan di dalam ini, dan semuanya adalah segar dan berkualiti baik.

2

Langkah 2
Adunan dan bahan-bahan perlu dicampurkan bersama dengan teliti supaya semuanya menjadi sekata.

3

Langkah 3
Selepas pastikan gas dihidupkan dan sapukan minyak ke permukaan tempat memasak, kemudiannya campuran itu dituang ke serabi panas. Senduk logam pendek digunakan untuk membentuk adunan ke dalam satu bulatan.
4Langkah 4
Apabila salah satu sisi okonomiyaki telah cukup masak, dengan mengunakan senduk di kedua-dua tangan, balikkan ia ke sisi lain. Ini adalah bahagian yang paling sukar di dalam proses memasak ini, dan adalah menjadi satu keperluan untuk memastikan bahawa okonomiyaki anda telah masak cukup supaya ia melekat bersama.
5

Langkah 5
Apabila kedua-dua belah okonomiyaki telah masak , tambahkan topping. Lapisan pertama adalah sos okonomiyaki, yang kelihatan dan rasa seperti sos Worcestershire. Sos yang disapukan ke atas Okonomiyaki adalah dengan mengunakan berus.

6

Langkah 6
Mayonis (disimpan di dalam botol yang tinggi dan jelas) ditambah pada okonomiyaki, biasanya dalam baris zigzag. Kerana mayonis adalah tambahan yang agak baru kepada okonomiyaki, jadi terdapat beberapa kedai yang tidak mempunyai tambahan mayonis ini.
7

Langkah 7
Parutan salai bonito dipanggil Katsuobushi diletakkan pada okonomiyaki dengan penyepit kayu. Oleh kerana adanya haba, parutan ini bergerak dan merubah bentuk apabila ia diletakkan di atas okonomiyaki ini.
8

Langkah 8
Kepingan kecil aonori, rumpai laut yang kering, ditaburkan ke atas okonomiyaki dengan sudu kecil. Aonori ini biasanya disimpan betul-betul bersebelahan Katsuobushi ini.
9

Langkah 9
Langkah terakhir adalah yang paling menyeronokkan iaitu makan okonomiyaki! Senduk digunakan untuk memotongkan ia kepada beberapa kepingan untuk makan, dan kerana okonomiyaki dibiarkan pada serabi semasa makan, setiap gigitan adalah “segar dari panggang”.
10

Bagi orang-orang yang lebih suka menikmati okonomiyaki tanpa libatkan diri dalam proses memasak, ada juga restoran tradisional, di mana okonomiyaki disediakan oleh tukang masak dan sedia untuk dimakan. Okonomiyaki juga agak mudah untuk dibuat di rumah. Tepung ini terdiri daripada tepung, air, telur dan kubis.
Seperti yang dinyatakan sebelum ini, terdapat dua variasi utama okonomiyaki iaitu Kansai Style (juga dipanggil Osaka Style), dan Hiroshima Style. Langkah-langkah memasak di atas adalah untuk gaya Kansai, yang merupakan gaya okonomiyaki yang paling biasa ditemui di Jepun.
Apabila membuat okonomiyaki, gaya Hiroshima, bahan-bahan ini tidak bercampur bersama-sama. Sebaliknya, adunan ini dimasak seperti crepe nipis dan bahan-bahan yang dimasak secara berasingan. Apabila segala-galanya siap, bahan-bahan diletakkan di atas crepe ini, topping pula ditambah, dan okonomiyaki dihidangkan di atas mi yakisoba, bahan tersendiri gaya okonomiyaki Hiroshima.

11