Orang Jepun dan Kucing

1Sesuatu yang diharapkan dalam mana-mana lawatan adalah pertemuan dengan haiwan tempatan. Orang Jepun telah hidup dengan kucing bertahun lamanya dan kerana sejarah ini terdapat tempat-tempat di Jepun yang mesti dikunjungi oleh semua pencinta-kucing. ‘Cat Kafe’ yang menjadi semakin popular, dan pelbagai jenis barangan bertemakan kucing terdapat di Jepun pasti akan menimbulkan cinta terhadap haiwan ini dalam diri anda.

Mari kita lihat apa yang boleh Jepun tawarkan untuk semua pencinta-kucing:

Orang Jepun dan kucing mencipta suasana harmoni
Orang Jepun telah lama mempunyai hubungan dengan kucing. Lebih daripada 1000 tahun yang lalu, penduduk di golongan atas sudah hidup dengan kucing. Rakyat biasa juga mula membela haiwan peliharaan ini di rumah beberapa ratus tahun yang lalu dan orang-orang Jepun telah terlibat dengan kucing dalam pelbagai cara sejak itu. Terdapat tempat-tempat suci yang menyembah kucing sebagai tuhan seluruh Jepun dan kucing juga telah menjadi pegangan bagi beberapa suku kaum sepanjang zaman itu.

Taman hiburan Hello Kitty: Sanrio Puroland.
2Pikachu, kucing comel dalam cerita anime
3Sejak lahir, kanak-kanak di Jepun diperkenalkan kepada Hello Kitty.

4Sejauh mana rakyat Jepun telah terlibat dengan kucing terbukti dalam sejumlah karya seni yang banyak menggambarkan kucing sebagai subjek utama. Pada Zaman Edo (1603-1868), Ukiyoe virtuosos Hiroshige Utagawa dan Kuniyoshi Utagawa membuat lukisan kucing, dan dalam tempoh Meiji (1868-1912), penulis novel yang terkemuka Soseki Natsume menulis novel “I Am Cat”, yang menjadi karya agung yang terkenal dalam sastera Jepun. Malah sehingga hari ini anda boleh melihat contoh, seperti watak terkenal “Hello Kitty” kucing antropomorfik yang comel, dan “Krocchi” watak kucing sesat yang baru-baru ini telah mula menjadi popular. Kucing-kucing telah disay5angi oleh orang-orang Jepun sejak dari zaman dulu sehingga kini.
Kucing di Pulau Tashirojima

Tempat ini menunjukkan bukti hubungan antara kucing dan manusia tersebar di seluruh Jepun.
Pulau Tashirojima di Ishinomaki City terletak di timur Bandar Raya Sendai dikenali sebagai ‘Pulau Kucing’. Kucing datang untuk menyambut kedatangan bot di pelabuhan itu. Banyak kucing akan terlihat berada di sekitar pelabuhan menunggu nelayan untuk kembali.

6Neko-jinja, kuil kucing

Neko-jinja atau kuil kucing terletak di kawasan tengah pulau itu dan ia telah membuatkan satu “kucing tuhan” dengan harapan mendapat hasil tangkapan yang baik dan menjaga keselamatan para nelayan. Kucing telah disembah sebagai tuhan selama beberapa ratus tahun apabila manusia mula meramalkan hasil perikanan berdasarkan tingkah laku kucing. Pulau Tashirojima terjejas disebabkan Gempa Bumi Timur Jepun dan tsunami pada tahun 2011, tetapi kebanyakan kucing terselamat, yang kemudiannya dipindahkan ke kawasan di sekitar Neko-jinja.
7 “Pulau Aoshima”, syurga kucing

Pulau Aoshima di kawasan Shikoku juga dikenali sebagai pulau kucing. Tangkapan-frasa pulau ini adalah “15 penduduk dan 100 kucing, kucing syurga”. Ada orang mengatakan bahawa 10 tahun lalu apabila populasi penduduk pulau itu di bawah 50 orang, bilangan kucing mula meningkat. Tarikan terbesar Pulau Aoshima adalah anda boleh mempunyai hubungan rapat dengan kucing di sini. Pulau ini baru-baru ini telah menjadi semakin popular sebagai destinasi pelancongan, terutama di kalangan pencinta kucing.

Lawatan sehari ke pulau ini adalah disarankan kerana tidak ada penginapan atau restoran di Aoshima. Terdapat bot penumpang yang membuat perjalanan 45 minit dua kali sehari untuk ke Aoshima dari pelabuhan Nagahama di Ozu City, Ehime wilayah yang terletak di hujung barat pulau Shikoku. Terdapat had kepada bilangan penumpang sejak bot tersebut digunakan untuk kegunaan harian penduduk pulau ‘dan oleh itu ada kemungkinan anda mungkin tidak mampu untuk menaikinya. Terdapat juga kedai-kedai atau mesin layan diri di pulau itu, jadi sila pastikan anda membawa makanan dan minuman apabila anda datang melawat di sini.

89Selain itu, anda juga boleh melihat kucing di bandar. Di Yanaka, sebuah bandar kucing di Tokyo berhampiran dengan Ueno Park, anda dapat melihat kucing yang berkeliaran bebas di seluruh bandar.

Anda boleh merasa suasana lama Jepun di Yanaka Ginza, jalan membeli-belah yang mengekalkan jalan-jalan lama mereka dan suasananya. Kucing yang tinggal di sana juga menambahkan pemandangan di bandar. Membeli-belah di sana juga adalah satu pengalaman yang menyeronokkan bagi pencinta-kucing kerana Yanaka Ginza mempunyai banyak kedai yang menjual barang-barang bertemakan kucing.

Adakah anda mahu bermain dengan kucing? Cuba pergi ke “Cat Café”

1011Jika anda ada masa kelapangan semasa lawatan anda, mengapa tidak merasai pengalaman pergi ke “Cat Café”? Ia merupakan kafe di mana anda boleh menghabiskan masa bermain dengan pelbagai kucing. Sebagai contoh “Calico Shinjuku Shop”, yang terletak hanya 5-minit dari Stesen Shinjuku. Anda akan kagum dengan sejauh mana anda boleh rapat dengan kucing. Terdapat kira-kira 30 kucing berkeliaran bebas di kafe ini.
Terdapat satu album yang menunjukkan nama dan personaliti setiap kucing (dalam bahasa Jepun dan Inggeris), jadi anda boleh memanggil kucing anda suka dengan nama mereka. Anda juga boleh memberi mereka makan jika anda membayar yuran. Mereka memberitahu bahawa makanan yang paling popular di kalangan kucing di situ adalah tenderloin ayam (¥ 300). Pengalaman dikelilingi oleh kucing dan dapat bermain dengan mereka secara bebas pasti akan membuat mana-mana pencinta kucing merasa amat gembira.
Kakitangan di Calico menjaga kesihatan kucing di situ dengan sangat baik, tetapi jika anda melihat mana-mana kucing tidak sihat, sila beritahu kakitangan dengan serta-merta. Jangan berbuat apa-apa yang membuat kucing tidak selesa seperti mengambil mereka dengan kekerasan. Sila juga ambil perhatian bahawa kanak-kanak berumur 12 tahun dan ke bawah tidak boleh memasuki kafe.

Barangan bertemakan kucing , yang anda mahu membeli untuk rakan-rakan anda dan diri anda

12Bagi mereka pencinta-kucing yang ingin lebih sedikit daripada hanya bermain dengan kucing, marilah kami memperkenalkan beberapa tempat-tempat yang unik di mana anda boleh membeli barang-barang bertema kucing.

“Nyankodo” di Jinbocho, kira-kira 10 minit perjalanan dengan kereta api dari Stesen Tokyo, adalah sebuah kedai buku yang mengumpul hanya buku-buku bertema kucing. Mereka membawa buku-buku yang berkaitan dengan kucing yang disiarkan di seluruh dunia termasuk buku foto, sastera, buku gambar, buku cerita dan komik. Mereka juga mempunyai buku mengenai Kuniyoshi Utagawa, pelukis Ukiyoe yang terkenal di dunia dan koleksi gambar Mitsuaki Iwago, seorang jurugambar hidupan liar. Anda pasti akan dapat mencari buku kegemaran anda di sini.

14Kedai yang lain adalah “Necodan” iaitu sebuah kedai hadiah yang khusus menjual hadiah bertema kucing dan bermacam-macam barang. Apabila memasuki kedai, adan akan terharu. Ini kerana Necodan yang mempunyai dua tingkat barangan kucing, yang mana walaupun anda sukakan kucing sedikitpun boleh menghabiskan berjam-jam geli lamanya menerokai keunikan kedai.

Keseluruhan syurga kucing ini ditubuhkan oleh pemilik kedai dan mengaku dirinya pencinta kucing, Hori Shogo. Hori Shogo adalah inspirasi untuk pencinta kucing seluruh dunia kerana cinta dan dedikasi beliau kepada ‘Nyan’ (perkataan onomatopoeic Jepun untuk ‘Meow’). Dia menciptakan di sini sesuatu yang benar-benar istimewa. Terdapat item untuk sesuai dengan setiap bajet bermula dari hadiah beberapa ratus yen, kepada yang lebih rumit. Apa sahaja yang anda cari, pasti dapat dijumpai di sini, dengan kira-kira 1,500 hadiah bertemakan kucing boleh dibeli!
Majoriti barangan boleh didapati di tingkat bawah, yang mengandungi item hadiah yang lebih kecil dan pelbagai memorabillia kucing, sebagai contoh: penanda buku, penyangkut pakaian , alat tulis, dan pelbagai hadiah lain. Sepanjang menaiki tangga anda akan menjumpai payung kucing di tepi anda, dan setibanya di tingkat dua anda akan menjumpai barangan yang lebih besar, terutamanya beg galas dan beg tangan.

15“Maneki-Neko”, kucing selamat datang, paling dikenali di Jepun sebagai daya tarikan bertuah dikatakan membawa kejayaan dalam perniagaan. Kucing ini digunakan untuk menjadi daya tarikan bertuah dalam industri sutera pada dahulu kerana mereka menghilangkan perosak tanaman dengan memakan tikus dan ulat sutera. Pada masa kini, ia menjadi popular sebagai benda bertuah yang memajukan perniagaan. Ia dipercayai bahawa kucing dengan kaki menunjukkan isyarat selamat datang mempunyai kuasa untuk menarik masuk lebih ramai pelanggan.
Menurut legenda, Kuil Gotokuji, yang terletak kira-kira 10-minit dari Stesen Gotokuji di Laluan Odakyu di Tokyo, adalah tempat kelahiran Maneki-Neko. Termaktub di satu sudut rumah itu beberapa Maneki-Neko yang telah disumbangkan oleh mereka yang ingin impian mereka menjadi kenyataan. Terdapat beberapa jenis Maneki-Neko, dari bersaiz kecil yang mengambil kos beberapa ratus yen sehingga bersaiz besar yang berkos sebanyak 5,000 yen. Ini adalah cenderamata yang terbaik untuk keluarga dan rakan-rakan anda. Saya pasti anda boleh melihat senyuman terukir pada wajah mereka sekarang!