Otaku adalah orang-orang yang taksub dengan hobi mereka ke tahap di mana ia telah menjadi sebahagian besar daripada identiti mereka. Otaku (お た く) mempunyai konotasi yang agak negatif di dalam bahasa Jepun. Sama seperti perkataan di dalam bahasa Inggeris iaitu “nerd”, “otaku” membawa maksud kejanggalan secara sosial.

Seseorang boleh menjadi otaku secara praktikal dengan hobi atau minat mereka yang tersendiri. Jenis-jenis otaku yang paling biasa di temui di Jepun ialah :

 

 1. Anime / Manga Otaku

Hampir semua orang di Jepun telah membaca majalah manga atau menonton anime pada satu masa ketika. Walau bagaimanapun, terdapat sesetengah orang yang begitu taksub dengannya.

 

 1. Cosplay Otaku

Cosplay Otaku adalah memakai pakaian cosplay dan memainkan peranannya. Cosplay otaku adalah sangat sosial dan mereka yang terjebak dengan otaku jenis ini cenderung untuk mendapat rakan-rakan melalui aktiviti cosplay ini. Mereka boleh menghabiskan sejumlah wang yang banyak untuk menghadiri acara-acara tertentu dan membeli pakaian. Mereka juga biasanya belajar untuk membuat pakaian mereka sendiri (menjahit dan lain-lain).

 

 1. Game Otaku

Game Otaku banyak menghabiskan masa mereka dengan bermain permainan video secara maya. Mereka biasanya mewujudkan sambungan sosial di dunia alam maya dengan orang yang mereka mungkin tidak pernah bertemu secara fizikal.

 

 1. Idol & JPop Otaku (Wota)

Wota adalah taksub dengan idola wanita atau lelaki (biasanya idola daripada J-pop). Sebagai contoh, kumpulan J-pop AKB48 mempunyai teater muzikal di Akihabara di mana mereka membuat persembahan pada setiap malam. Wota biasanya akan mengumpul majalah dan poster dan sering berusaha untuk bertemu atau mengambil gambar idola mereka secara peribadi.

 

 1. Figure otaku (Figure moe zoku ~ フィギュア萌え族)

Figure Moe Zoku boleh diterjemahkan sebagai “peminat fanatik”. Ia merupakan istilah untuk pengumpul kepada gambar Anime / Manga. Gambar-gambar ini seringkali sangat realistik.

 

 1. Train Otaku (Tetsudou Otaku)

Terdapat banyak kereta api di Jepun. Tetsudou Otaku adalah taksub dengan mengambil gambar kereta api dan / atau menaiki kereta api. Mereka juga mungkin berminat untuk memakai pakaian seragam kereta api dan model kereta api.

 

 1. Robot Otaku

Jepun membuat pelaburan jauh lebih banyak daripada mana-mana negara lain di dalam penyelidikan robot. Banyak robot Jepun nampak lebih maju.

Robot Otaku adalah mereka yang berminat dalam budaya popular yang berkaitan dengan robot. Mereka juga boleh berminat dalam penyelidikan robot. Dalam kes yang teruk, mereka juga terlibat dalam pembinaan robot (sebagai hobi). Ada sebuah kedai di Akihabara yang menjual hanya bahagian-bahagian robot.

 

 1. Pasocon Otaku

Pasocon Otaku adalah taksub dengan teknologi komputer. Mereka mengkaji perkakasan dan perisian secara spesifikasi dan terperinci. Mereka menikmat perbincangkan peranti yang terkini. Mereka boleh menghabiskan banyak masa untuk mengkonfigurasi dan menyesuaikan perisian. Dalam beberapa kes, mereka menjadi pakar berkaitan dengan pengaturcaraan komputer atau keselamatan rangkaian.

 

 1. Wapanese

Wapanese datang daripada bahasa Inggeris iaitu “Mahu menjadi Jepun”. Mereka adalah orang-orang bukan Jepun yang mempunyai minat yang keterlaluan di dalam pelbagai aspek budaya Jepun. Mereka mungkin mempunyai pandangan yang amat positif dari Jepun itu agak tidak realistik. Sesetengah daripada mereka amat mahir dalam bahasa Jepun dan / atau seni mempertahankan diri.

 

 1. Female History Otaku (Reki-jo)

Reki-jo adalah peminat sejarah wanita. Mereka berminat dalam sejarah Jepun pra-industri. Mereka melihat tempoh ini sebagai umur yang ideal bagi seseorang itu kelihatan seperti tidak bersalah dan sukakan terhadap cabaran. Reki-jo juga seringkali membentuk kumpulan-kumpulan sosial yang berkumpul dan berpakaian seperti tempoh pada waktu itu. Mereka boleh menyesuaikan diri dengan ucapan dan kesopanan berkaitan dengan Jepun lama.

 

 1. Voice Actress Otaku (Seiyuu Otaku)

Ia adalah salah satu daripada jenis-jenis Anime Otaku. Seiyuu Otaku begitu taksub dengan pelakon suara dan pelakon dari produksi Anime.

 

 1. Military Otaku (Gunji Ota)

Gunji Ota adalah taksub dengan pakaian seragam tentera, perkakasan dan cerita-cerita berkaitan dengan perang (selalunya dalam bentuk manga).