PAKAIAN SERAGAM DI JEPUN

1

Jepun sangat menyukai pakaian seragam. Hampir setiap profesion di Jepun mempunyai pakaian seragam tersendiri dan boleh dikatakan setiap kanak-kanak sekolah di negara ini memakainya.
Pakaian seragam dilihat sebagai simbol profesionalisme dan pekerja di Jepun umumnya melihat ia sebagai sesuatu yang baik dan bukannya menjadikannya rumit. Dari perspektif Jepun, ia agak mengejutkan dan pelik untuk melihat seorang pemandu bas memakai seluar jeans ketika bekerja, pemandu pelancong memakai seluar pendek kasual atau pengendali bagasi memakai baju tshirt Metallica. Contoh pakaian seragam di Jepun adalah seperti berikut :

1. Graduan baru

2

Graduan baru yang mencari pekerjaan di Jepun masuki proses berskala besar dalam merekrut dengan cara yang amat formal di mana hampir setiap syarikat besar di Jepun mengambil bahagian dalam proses ini. Proses ini boleh mengambil masa lebih daripada setahun termasuk banyak sesi maklumat dan peperiksaan syarikat. Graduan baru yang memilih untuk menyertai proses ini perlu memakai sut hitam yang amat konservatif supaya semua kelihatan sama.

2. Sumo

3

Sumo adalah di mana para gusti memakai tali pinggang yang dikenali sebagai mawashi yang menandakan kedudukan mereka. Ianya mungkin menjadi pakaian seragam yang paling minimum dari segi saiz berbanding dengan mana-mana pakaian seragam sukan yang lain.

3. Kakitangan Keretapi

4

Semua kakitangan kereta api di Jepun memakai pakaian seragam dari jurutera kereta api sehingga kakitangan pembersihan. Kebanyakkan syarikat kereta api di Jepun mempunyai berpuluh-puluh pakaian seragam yang menandakan pangkat dan kedudukan.

4. Pembantu Penerbangan

5

Seperti di negara-negara lain, pakaian seragam pramugari dilihat sebagai satu bahagian penting dalam penjenamaan korporat untuk syarikat penerbangan itu. Di Jepun, ia dianggap sesuatu simbol status sebagai pembantu penerbangan adalah satu profesion yang paling popular dan sangat kompetitif.

5. Makanan segera

6

Di Jepun, pakaian seragam untuk restoran makanan segera sering berdasarkan gaya klasik Amerika.

6. Pengawal keselamatan

7

Jepun mempunyai tentera pengawal keselamatan yang muncul dalam jumlah yang besar di acara-acara dan tapak pembinaan. Seperti di negara-negara lain, mereka juga boleh didapati berlegar-legar di sekitar pusat membeli-belah dan pasaraya. Mereka memakai pakaian seragam yang praktikal dengan jalur mencerminkan floresen atau semuanya berpakaian seragam berwarna hitam yang boleh dikatakan lebih formal untuk dilihat.

7. Pemandu Pelancong

8

Pemandu pelancong di Jepun biasanya memakai pakaian seragam gaya Amerika klasik yang mungkin anda pernah lihat di dalam pasaraya di New York pada tahun 1960-an. Mereka juga sering membawa bendera dan memegangnya supaya menjadi lebih jelas untuk dilihat.

8. Gerai maklumat

9

Gerai maklumat di shopping complex dan lokasi yang lain biasanya dikendalikan oleh wanita yang memakai pakaian seragam klasik dan bergaya.

9. Rahib

10

Sami-sami Buddha di Jepun cenderung untuk mempunyai pakaian yang berbeza dari kuil ke kuil. Pakaiannya adalah biasa jika dibandingkan dengan pakaian sutera agung yang dipakai oleh rahib dari Shinto Shrines.

10. Chef (tukang masak)

11

Adalah sesuatu yang meyakinkan di dapur restoran untuk melihat semua orang memakai pakaian seragam chef tradisional dengan topi. Untuk melihat kakitangan di dapur di Jepun untuk memakai pakaian jalan adalah sangat sukar, walaupun pada kedai-kedai makan murah.

11. Penghantar makanan

12

Penghantar makanan dari restoran pizza hingga ke donat akan memakai pakaian seragam di Jepun.

12. Peniaga ketika permainan bola lisut

13

Peniaga di permainan bola lisut profesional Jepun memakai pakaian seragam neon direka untuk menonjol di khalayak ramai.

13. Konbini

14

Pakaian seragam untuk konbini adalah mungkin yang paling kurang formal dalam semua jenis pakaian seragam dan anda sering akan melihat pekerja memakai seluar jeans.

14. Lapangan terbang

15

Semua kakitangan di lapangan terbang Jepun memakai pakaian seragam termasuk pengendali bagasi.

15. Pegawai yang digaji

16

Pekerja yang digaji biasanya memakai pakaian sut untuk ke pejabat dan pakaian kasual adalah perkara yang tidak biasa di Jepun. Mereka cenderung untuk memilih sut hitam yang pada dasarnya seragam untuk pekerja yang bergaji itu. Sut praktikal yang popular adalah dengan ciri-ciri seperti noda-rintangan dan fabrik sejuk. Kasut pula seringkali mempunyai tapak kaki yang amat sesuai untuk sukan menyerupai kasut tenis.

16. Pekerja pembinaan

17

Di Jepun, pekerja binaan memakai pelbagai pakaian seragam dari syarikat mereka. Kerja-kerja pembinaan juga dikaitkan dengan fesyen tradisional yang diimbas kembali ke zaman Edo seperti Jikatabi.

17. Matsuri

18

Matsuri, atau Perayaan Jepun, sering memapar pelbagai pakaian seragam seperti yang dipakai oleh tarian atau pasukan mikoshi. Tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa berjuta-juta orang terus mengambil bahagian dalam perayaan setiap tahun di Jepun. Akibatnya, pakaian seragam perayaan adalah perniagaan munasabah yang besar. Dalam banyak pertandingan tarian, pakaian seragam akan diambil kira dan dijangka sama seperti asal.

18. Model jurucakap

19

Model jurucakap di persidangan industri seperti Tokyo Motor Show biasanya memakai pakaian seragam khusus yang direka untuk tujuan promosi.

19. Miko

20

Miko adalah bidadari kuil yang bersejarah yang mencapai kejayaan yang mungkin dipanggil sihir tetapi dalam zaman moden ia terlibat dalam pentadbiran hari ke hari di Shinto Shrines. Mereka mempunyai pakaian seragam yang tersendiri termasuklah hakama Vermillion dan dalam beberapa kes topi runcing yang dipanggil eboshi.

20. Kendo

21

Terdapat lebih daripada sedozen seni mempertahankan diri Jepun yang unik, masing-masing dengan pakaian seragam tradisional yang tersendiri. Mungkin yang paling menarik adalah topeng, perisai dan hakama daripada Kendo.