Pakaian Tradisional Masyarakat Jepun

Pakaian tradisional Jepun sentiasa menjadi topik hangat di kalangan peminat etnik dan budaya, termasuk juga pelancong. Cara rakyat di Jepun mengenakan pakaian tradisional telah lama menjadi tanda tanya bagi sesiapa yang meminatinya.

Di Jepun, kimono dan yukata adalah dua pakaian tradisional yang biasa dipakai di negara ini. Kimono merupakan pakaian tradisional paling popular di sini, tetapi ada juga pakaian tradisional lain yang dipakai oleh orang Jepun. Dengan jenis kimono yang berbeza bagi setiap acara, baik formal mahupun kasual, menjadikan pakaian tradisional Jepun sangat menarik untuk diketahui.

Berikut merupakan antara pakaian tradisional Jepun yang masih dipakai sehingga hari ini:

1. Kimono

1Kimono adalah jubah panjang yang diperbuat daripada sutera, dipakai oleh kedua-dua lelaki dan wanita. Lelaki lebih cenderung memakai kimono ringkas berwarna hitam atau coklat, manakala bagi wanita terdapat pelbagai reka bentuk yang berbeza. Secara tradisinya, seorang wanita yang belum berkahwin memakai kimono furisode (lengan berayun), yang mempunyai lengan panjang (110 cm panjang).

Daripada 9 hingga 10 gaya kimono yang berbeza, seorang wanita akan memilih satu bergantung kepada pelbagai faktor, seperti umur, status perkahwinan, jenis dan warna pakaian yang digunakan, simbolisme dan jenis majlis. Semasa musim sejuk, kimono yang diperbuat daripada kain bulu biri-biri dipakai lebih kerap. Untuk pengebumian, kimono hitam akan dipakai oleh kedua-dua jantina.

2. Hakama

2Pakaian yang yang dipakai di atas kimono yang dilihat seperti seluar berlipat luas atau skirt bergantung kepada gaya.

Hakama adalah pakaian tradisi bagi lelaki. Pada masa dulu, tukang, petani, ahli akademik dan samurai semua memakai hakama dengan gaya yang berbeza. Pada zaman moden, wanita juga memakai hakama. Hakama dipakai sama ada untuk seni mempertahankan diri atau sebagai pakaian rasmi.

3. Obi

3Obi dipakai dengan pelbagai jenis pakaian tradisional seperti kimono. Ia adalah sejenis kain ikat yang digunakan oleh kedua-dua jantina. Ia boleh menyembunyikan beberapa ikat pinggang lain yang dipakai di bawah.
Obi boleh diikat dengan pelbagai jenis ikatan (musubi), masing-masing mempunyai makna yang tersendiri. Pada zaman dahulu, ikatan ini dipercayai untuk menjaga roh-roh jahat dari sini. Obi juga boleh dilihat dipakai bersama dengan pakaian seragam seni mempertahankan diri. Warna obi menandakan pangkat individu tersebut.

4. Yukata

4Yukata juga merupakan sebahagian daripada pakaian tradisional Jepun, dan boleh dianggap sebagai versi kasual bagi kimono. Rakyat Jepun umumnya memakai yukata selepas mandi, yang mana merupakan pemandangan biasa di rumah-rumah tumpangan tradisional Jepun. Pakaian ini bertujuan untuk menyejukkan badan, dan diperbuat daripada fabrik seperti kapas.

5. Happi

5Happi adalah kot lengan pakaian tradisional Jepun yang biasanya diperbuat daripada kapas nila atau coklat dan dicetak dengan mon tersendiri (simbol). Mereka biasanya dipakai hanya untuk perayaan.
Pada asalnya, ia mewakili simbol keluarga, happi dipakai oleh kakitangan rumah. Kemudian, kot ini mula memaparkan sebagai simbol kedai-kedai dan organisasi. Dalam bahasa Inggeris, “happi” sering diterjemahkan sebagai “kot happi” atau “kot gembira”.

6. Furisode

6Furisode adalah gaya yang paling formal bagi kimono yang dipakai oleh wanita yang belum berkahwin di Jepun. Furisode dibuat daripada sutera yang sangat halus berwarna terang, dan biasanya disewa atau dibeli oleh ibu bapa untuk anak-anak perempuan mereka untuk dipakai ketika menyambut Kedatangan Hari Umur Dewasa apabila umur mereka mencecah 20 tahun.

7. Nagajuban

7Ia adalah jubah yang mengambil bentuk kimono, dan dipakai di bawahnya. Kimono biasanya diperbuat daripada sutera, dan kerana ia sukar untuk dibersihkan, nagajuban dipakai untuk mengelakkan antara sutera dan kulit bersentuhan. Hanya tepi kolar nagajuban dapat dilihat dari luar pakaian utama, iaitu, kimono. Selalunya, kolar nagajuban itu dibalut dengan haneri untuk tujuan hiasan.

8. Hiyoku

8Hiyoku adalah jubah kimono yang dipakai di bawah luar kimono . Dari segi sejarah, kimono dipakai sehingga 20 dalam lapisan untuk majlis-majlis formal dan sehingga 5 lapisan untuk kehangatan. Lapisan kimono pernah sekali melibatkan banyak simbolisma tetapi sebahagian besar dari seni ini telah hilang.

9. Uchikake

9Jubah yang yang dipakai di luar kimono pengantin sebagai kot. Secara tradisionalnya ia berwarna merah dengan imej kren. Di Jepun, kren adalah sejarah pemanduan untuk hidup 1000 tahun dan ia dianggap sebagai simbol bertuah untuk majlis perkahwinan. Pengantin moden pada masa kini lebih suka memakai Uchikake bewarna putih.

10. Fundoshi

10Cawat tradisional Jepun yang bersejarah merupakan pakaian utama untuk lelaki. Fundoshi juga dipakai sebagai seluar pendek oleh buruh dan pemandu beca. Pada zaman moden, fundoshi sering dipakai untuk perayaan yang melibatkan pengukuran kekuatan dan daya tahan.

11. Tabi

11Tabi sebenarnya adalah stokin tradisional Jepun yang dipakai oleh lelaki dan juga wanita. Pada umumnya ia tinggi pergelangan kaki , dan mempunyai pemisahan antara ibu jari kaki dan seluruh jari-jari kaki . Tabi sering dipakai oleh pekerja, kerana ia diperbuat daripada bahan tahan lama.

12. Zori

12Zori membentuk sebahagian besar daripada pakaian tradisional Jepun. Ia adalah sandal rata yang sering dipakai bersama kimono. Ia boleh dibuat daripada kain, serat tumbuh-tumbuhan, jerami padi, atau kulit.

13. Geta

13

15Geta adalah sandal kaki yang terbaik untuk diterangkan sebagai slip-ons atau flip-flop. Mereka diperbuat daripada kulit atau kain, dan kebanyakannya digunakan untuk majlis-majlis rasmi, dan dipakai bersama yukata.

14. Kanzashi
Dipakai biasanya oleh wanita, sejenis jepit rambut yang digunakan untuk menyangkul rambut wanita. Penampila, sifat dan warna perhiasan rambut ini mengikut bulan atau musim tahun itu. Ia biasanya digunakan oleh geisha dan maikos, kerana mereka memakainya lebih kerap.

16Pakaian Jepun terkenal dengan hasil kerjanya yang sangat terperinci, ia melambangkan status perkahwinan dan kedudukan sesorang wanita itu dalam masyarakat. Malah sedikit kecacatan dalam susunan atau pilihan pakaian akan dianggap sebagai satu penghinaan atau satu tanda tidak ada perasaan hormat.