PASARAN SILVER DAN BARANGAN SILVER

Kita semua tahu bagaimana teknologi canggih Jepun menjadikannya sebuah negara. Jepun adalah negara yang lebih celik dari sudut teknologi berbanding dengan negara lain di dunia ini. Dari bank elektrik Itazura untuk duit syiling yang kecil sehingga ke kereta api magnet laju yang besar, negara ini terkenal dengan inovasi teknologi.

Seperti Jepun yang maju dalam setiap bidang, penuaan penduduknya juga meningkat dengan pesat. Anda mesti pernah mendengar tentang bagaimana negara Jepun melalui krisis penuaan penduduk yang menjejaskan ekonominya dalam setiap aspek.

Sebilangan besar orang-orang tua ini mengurangkan saiz tenaga kerja, sekali gus mengurangkan produktiviti negara. Wang yang dibelanjakan untuk inovasi teknologi dan ciptaan yang berkaitan dengan sains kini perlu disalurkan untuk kebajikan rakyat. Sebilangan besar penduduk di negara ini sedangan mengalami proses penuaan, dan banyak lagi daripada bilangan penduduk yang akan menyertai kelab ini.

Kebanyakkan ahli ekonomi melihat penduduk lama Jepun ini sebagai kurang produktif dari sudut demografi tetapi mereka mempunyai kuasa membeli yang tinggi. Jepun cekap untuk mewujudkan pasaran dengan inovasi yang boleh mengganggu demografi lama supaya ekonomi boleh terus berjalan.

Bidang perniagaan ini dipanggil “Pasaran Silver” dan produk yang dimaksudkan untuk orang-orang tua dipanggil “Barangan Silver.” Dari kotak karaoke sehingga ke institusi kewangan, semua orang yang ada kini akan menjadi “Silver Yen.”

 

  • Krisis Inovasi
A shopper chooses goods at an Aeon chain store in Tokyo July 6, 2011. Aeon Co, Japan’s No.2 retailer, raised its full-year net profit forecast on Wednesday by a quarter because it cost less than expected to repair the damage its stores suffered in the March 11 earthquake and tsunami. REUTERS/Kim Kyung-Hoon (JAPAN – Tags: BUSINESS)

 

Jepun sedang melalui krisis inovasi di mana terdapat keperluan yang serius untuk memperbaiki kehidupan penduduknya yang sedang mengalami proses penuaan. Dikatakan bahawa sekurang-kurangnya satu perempat daripada penduduk Jepun mempunyai purata usia lebih daripada 65 tahun. Peratusan ini hampir dua kali ganda pada awal separuh kedua abad ke-21.

 

Selain itu, kadar kelahiran yang rendah di negara ini juga menyebabkan penduduk untuk berundur, sekali gus ia mengurangkan saiz ekonomi Jepun. Malah, Jepun merupakan salah satu negara yang mempunyai ekonomi berprestasi paling rendah di kalangan negara-negara maju.

 

Selepas Pemulihan Meiji dan Perang Dunia Kedua, Jepun telah menjadi satu kuasa ekonomi dan teknologi hab utama. Sesetengah orang mengatakan Jepun telah melalui “revolusi senyap” selepas perang, tetapi apa yang Jepun hadapi sekarang adalah masalah perebutan kuasa yang unik dan sukar untuk di lalui. Tidak seperti negara-negara Barat, dimana bank atas negara asing akan membiarkan pasaran mereka kukuh dari penuaan atau menterbalikkan penduduk, Jepun pula langsung tidak ada mood untuk reformasi imigrant tersebut.

 

Jepun membuat pembaharuan dengan membuat syarat-syarat kerja yang selesa untuk wanita bagi meningkatkan keseimbangan kerja dan kehidupan yang mungkin boleh meningkatkan kadar kelahiran negara. Ia juga memastikan bahawa orang tua mendapatkan pencen kewangan mereka, penjagaan kesihatan dan makanan.

 

Walau bagaimanapun, langkah-langkah ini seolah-olah tidak cukup bagi Jepun untuk memastikan ekonomi mereka dari terus meningkat. Terdapat keperluan yang serius untuk mengubah peraturan pasaran dan meletakkan orang tua di dalam senarai keutamaan.

 

Kenyataannya, berapa banyak barangan dan perkhidmatan untuk memenuhi keperluan orang-orang tua yang terdapat di pasaran? Itulah sebabnya Jepun menolak pembaharuan teknologi utama yang boleh meningkatkan kuasa membeli dan daya saing negara secara keseluruhannya. Syarikat baru sedang mencipta produk yang unik untuk orang-orang tua. Sama ada dari segi alatan, permainan video, buku, filem, makanan, robot, dan lain-lain. Jepun telah bersedia untuk melibatkan tenaga warga tua ke dalam tindakan pengguna. Mari kita lihat beberapa inovatif seperti  “Produk Silver” yang mewujudkan persaingan di dalam dunia perniagaan!

 

  1. Carebots

Dengan penduduk yang semakin tua, ia datangi dengan isu-isu kesihatan yang menjadi kebimbangan negara. Sebagai contoh, demensia dan masalah kesihatan mental yang lain semakin meningkat di kalangan orang tua. Bilangan syarikat penjagaan kesihatan pula semakin semakin meningkat di Jepun pada hari ini.

 

Bidang-bidang yang menarik perhatian kini pula adalah insurans, perubatan elektronik dan perkhidmatan penjagaan kesihatan. Dalam dekad yang lalu, Jepun telah menyaksikan beberapa perubahan besar dalam struktur sosial dan keluarganya. Sebelum ini, rakyat Jepun berfikir bahawa penjagaan warga tua adalah tanggungjawab keluarga, tetapi kini tidak lagi!

 

Beratus-ratus klinik, pusat penjagaan, dan kedai-kedai makanan kesihatan mulai muncul di sekitarJepun dan terdapat peningkatan di dalam bilangan demensia, senaman, dan produk yang berkaitan dengan tekanan yang terdapat di pasaran.

 

Paro adalah salah satu robot terapi yang telah memasuki pasaran penjagaan kesihatan baru-baru ini. Ia mengeluarkan bunyi seperti bunyi bayi bagi membantu pesakit demensia untuk mengurangkan kebimbangan mereka dan juga untuk membantu mereka pulih. Produk ini bukan sahaja telah memasuki pasaran Jepun malah ia juga telh memasuki pasaran Amerika Syarikat. Beratus-ratus klinik demensia di kedua-dua negara ini menggunakan Paro. Permintaan terhadap Paro ini telah naik dan syarikat itu, iaitu Paro Robot, sudah membuat untung sebanyak berjuta-juta dolar.

 

Sama seperti produk Paro, ROBEAR juga merupakan robot yang boleh mengangkat orang tua dan membawa mereka dari satu tempat ke tempat lain. Dari Paro yang membantu dari segi estetik sehingga ke ROBEAR iaitu robot angkat berat, robot ini yang bertujuan untuk membantu warga tua dalam menjalani kehidupan seharian mereka, yang dipanggil “carebots”. Perniagaan carebot diramalkan berkembang pada kadar yang pesat sejak beberapa dekad akan datang. Carebots ini bertindak sebagai sahabat untuk orang tua yang sepi yang tinggal jauh daripada keluarga mereka.

 

  1. Permainan Video

 

Anda mungkin telah melihat remaja beratur di hadapan arked di pusat membeli-belah untuk bermain permainan video. Tetapi adakah anda tahu bahawa bilangan orang-orang tua yang melawat arked ini adalah berkembang dengan pesat hari demi hari?

 

Sesetengah arked telah membuka perniagaan mereka hanya untuk warga tua. Mereka telah mengatur kerusi dan memasang papan-papan tanda untuk membantu warga tua merasai pengalaman permainan yang selesa. Permainan lama seperti Pac-Man, Mario Bros, dan lain-lain membuat kemunculan semula kerana ramai pemain generasi lama telah meminta permainan ini.

 

Nintendo telah datang dengan permainan yang dipanggil “Brain Age” yang telah menjual kira-kira 6.7 juta salinan sejak pelancarannya. Ia adalah permainan latihan otak dengan teka-teki, kuiz, dan latihan untuk mengasah mental yang lain untuk membantu orang yang menderita penyakit Alzheimer. Satu lagi syarikat permainan video, iaitu SEGA TOYS, telah mengeluarkan permainan yang serupa yang dipanggil “Brain Trainer” yang juga dibuat agak menarik.

 

Terdapat produk baru iaitu “Retro Freak,” yang dikeluarkan oleh syarikat itu CYBER Gadget, yang merupakan permainan konsole yang dibangunkan bagi mereka yang ingin untuk bermain permainan video klasik. Ia juga merupakan peranti cartridge yang serasi yang boleh memainkan 9 permainan mesin retro yang berbeza. Ia meliputi sama ada Famicom, Game Boy, atau PC Engine, Retro Freak dan lain-lain. Walaupun tidak ada statistik pemain yang berusia tua, ia agak jelas bahawa permainan 500 bilion yen industri arked ini akan mempunyai perubahan yang ketara dalam sudut demografi penggunanya pada dekad yang akan datang.

 

  1. Makanan dan Hiburan

 

Makanan dan hiburan adalah sektor yang menjana pendapatan utama bagi ekonomi Jepun. Kita semua tahu Jepun adalah syurga bagi penggemar makanan dan penghibur. Apabila berbicara mengenai makanan, terdapat banyak restoran, bar, dan kedai-kedai yang menghidangkan makanan yang lazat.

 

Walau bagaimanapun, sebagai penduduk Jepun yang semakin tua, terdapat keperluan untuk memilih makanan dan cara hidup yang lebih sihat. Kedai serbaneka, seperti 7-Eleven, FamilyMart dan Lawson, telah memperkenalkan perkhidmatan bento (kotak makan tengah hari) penghantaran yang menyediakan makanan yang sihat kepada orang tua yang tidak boleh melawat ke kedai-kedai mereka.

 

Perkhidmatan penghantaran ke rumah ini boleh didapati di bandar-bandar utama seperti Tokyo (東京) dan tidak lama lagi boleh didapati di semua kedai-kedai di seluruh Jepun. FamilyMart adalah peneraju ke dalam “Pasaran Silver” dengan menetapkan pilihan penghantaran yang bukan sahaja untuk makanan tetapi juga bahan-bahan seperti perubatan dan memasak. Ia juga telah membuka kotak karaoke di salah satu daripada kedai-kedai di Kamata (蒲 田) daerah Tokyo.

 

Selepas membaca semua ini, anda boleh memahami bagaimana “Pasaran Silver” di Jepun sekarang berkembang dengan mengulauarkan banyak “Barangan Silver”. Perubahan demografi pastinya akan memainkan peranan utama di dalam ekonomi Jepun pada tahun-tahun yang akan datang.