PELUPUSAN SAMPAH DI JEPUN

Di kebanyakan negara, selain daripada negara Jepun, membuang sampah boleh menjadi semudah membalik kapal terbang kertas atau melambungkan bola ke udara. Sampah adalah sampah dan itulah perkara akhir yang tidak diingini. Letakkan sampah anda di dalam apa-apa bekas dan ucapkan selamat tinggal kepada sisa terbuang anda.

Kebanyakan warga asing yang datang ke Jepun buat kali yang pertama akan terkejut (dan kadang-kadang bingung) kerana sistem buangan mereka yang sangat sistematik dan pengasingan sampah di buat secara sistem kitar semula Jepun. Setiap bandar mempunyai peraturan sendiri jadi anda perlu berhati-hati. Tetapi, secara umumnya, kaedah-kaedah yang digunakan agak sama. Di dalam artikel ini, kami akan membincangkan mengenai kaedah-kaedah pelupusan sampah di salah sebuah bandar.

 

 • Sampah diklasifikasikan kepada empat jenis

 

 1. Mudah terbakar

 

Sampah yang boleh terbakar atau sampah mudah terbakar biasanya akan dikutip dua kali seminggu, termasuk sisa-sisa kertas (kertas tandas, lampin), beg plastik dan pembalut (pembalut makanan, pembalut hadiah, pembalut gula-gula, beg runcit), getah dan kulit (beg, kasut, selipar, but), tiub dan bekas plastik yang lain (bekas ubat gigi, bekas minyak memasak, bekas kicap, bekas sos tomato, bekas marjerin, bekas yogurt).

 

 1. Tidak mudah terbakar

 

Sampah ini dikumpul sebulan sekali, sampah tidak terbakar termasuklah plastik panjang (tali plastik, hos, tali), bahan plastik lain (kaset dan pita video, cakera liut), barangan seramik (cawan teh, pinggan, pasu bunga, dan lain-lain), logam, gelas (pasu bunga, cermin mata, kaca dan lain-lain), dan peralatan kecil (kaset radio, periuk nasi, dan lain-lain).

 

 1. Sampah yang terlalu besar

 

Sampah ini termasuklah perabot rumah seperti almari, rak buku, sofa, katil, meja dan sampah lain seperti beg golf, melebihi 50 sentimeter dipenuhi oleh mainan, basikal, motosikal 60cc kebawah, kipas elektrik, vakum, permaidani dan peralatan tempat tidur.

 

 1. Botol dan tin

 

Botol termasuklah bekas kaca kosong (penutup mesti dikeluarkan), bekas tin, tin aluminium (jus dan tin arak). Sampah ini mestilah dimasukkan ke dalam beg sampah yang berasingan. Botol haiwan (dengan nombor 1 di dalam simbol segitiga) juga mesti berada dalam beg sampah yang berasingan, dengan penutupnya dikeluarkan, dicuci dan dibersihkan, dan dimampatkan (dengan memijak di atasnya).

 

 • Peraturan

 

 • Beg sampah telah ditetapkan dan dikelaskan kepada warna-warna (setiap bandar mempunyai warna yang berbeza) dan dijual di pasar raya atau kedai serbaneka.

 • Tarikh kutipan sampah, kawasan pengumpulan, dan peraturan pengutipan sampah berbeza-beza bergantung kepada kawasan.
 • Terdapat bayaran tertentu yang dikenakan (kira-kira ¥1 600 (RM64) sehingga ¥5 000 (RM200)) untuk membuang barangan rosak seperti televisyen, pendingin hawa, mesin basuh dan peti sejuk.
 • Minyak masak terpakai mestilah dikeraskan dan dibuang sebagai sampah terbakar. Ia tidak boleh mengalir dari singki.

 • Menggunakan 3R (Reduce, Reuse dan Recycle) adalah sangat digalakkan.

 

 • Jangan Risau! Berbanggalah!

 

Bagi pelajar antarabangsa yang akan menetap di Jepun untuk beberapa bulan atau tahun, pihak universiti akan menjalankan orientasi mengenai kehidupan di Jepun dan ini termasuk bagaimana cara yang betul untuk melupuskan sampah. Apabila anda berpindah masuk ke sebuah apartment baru, anda akan menerima sebuah buku kecil mengenai cara pelupusan sampah yang betul di kawasan anda. Ia seolah-olah mengelirukan untuk diikuti pada mulanya tetapi sebaik sahaja anda mengikuti langkah-langkah yang diberikan ia tidaklah mengelirukan seperti yang anda sangkakan. Akhirnya, ia akan memberikan anda rasa bangga kerana menjadi sebahagian daripada rakyat Jepun yang pembersih.