PERKAHWINAN JEPUN

Apa Yang Diharapkan Pada Perkahwinan Jepun? Perkahwinan di Jepun adalah berdasarkan gaya Barat atau Shinto (tradisional Jepun). Terdapat juga kes dimana kedua-dua gaya ini juga dicampurkan.

 

Tetamu

Majlis perkahwinan Jepun biasanya mempunyai antara 20 – 200 orang tetamu. Tetamu pula akan berpakaian secara formal dengan memakai tali leher yang berwarna putih.

 

Pakaian Pengantin Perempuan

Pengantin perempuan di Jepun sering memilih untuk memakai pakaian perkahwinan gaya Barat. Terdapat banyak kes di mana pengantin perempuan akan menukarkan pakaian mereka beberapa kali semasa majlis tersebut berlangsung. Pengantin perempuan boleh memakai Kimono dan juga pakaian gaya barat.

 

Hadiah Perkahwinan

Tetamu memberikan wang sebagai hadiah perkahwinan. Wang tersebut dihadiahkan dan diletakkan di dalam sampul duit hiasan khas yang dipanggil Goshugi Bukuro.

Jumlah yang diberi hendaklah bernombor ganjil dari duit ¥10,000. Ini adalah perkara yang simbolik (iaitu wang itu tidak boleh dibahagikan dengan dua). Jumlah paling biasa ialah ¥30,000. Saudara-mara yang lebih tua boleh memberi ¥50,000 atau lebih.

Duit tersebut mestilah baru. Orang biasanya akan pergi ke bank dan secara khusus meminta duit yang baru.

Goshugibukuro sedang menuurunkan tanda tangan sebagai tanda penerimaan.

 

Perkahwinan Kristian

Upacara perkahwinan gaya Kristian amat popular di Jepun. Terdapat gereja-gereja olok-olok dan gereja kecil dibina untuk tujuan ini di hotel dan kemudahan untuk perkahwinan tersebut.

Mereka yang melakukan majlis itu biasanya bukan beragama Kristian.

 

Perkahwinan Yang Sah

Pasangan perlu mendaftarkan perkahwinan mereka di dewan bandar tempatan mereka sebelum majlis perkahwinan berlangsung. Upacara perkahwinan itu sendiri tidak mempunyai kepentingan di dalam undang-undang di Jepun.

 

Majlis Perkahwinan

Majlis perkahwinan biasanya berlangsung pada sebelah petang di hotel atau di tempat kemudahan khas untuk perkahwinan. Ia biasanya berlangsung kira-kira dua jam. Pasangan yang baru berkahwin akan duduk di bahagian depan bilik. Rakan sekerja dan rakan perniagaan pula akan duduk di bahagian hadapan. Keluarga terdekat pula akan duduk di belakang bilik (ini adalah satu isyarat rendah hati oleh pihak keluarga).

Sebuah perkahwinan yang profesional pula akan mempunyai MC yang rasmi untuk mengacarakan majlis tersebut. Ia dipenuhi dengan ucapan, persembahan oleh rakan-rakan dan acara memotong kek.

Biasanya juga akan terdapat satu persembahan slide show atau video yang memaparkan kisah kehidupan pasangan tersebut. Pasangan pengantin baru itu pula akan berjalan di sekitar hotel atau dewan tersebut untuk pergi ke setiap meja tetamu bagi menyalakan lilin di atas meja.

 

Majlis Kedua

Pasangan pengantin akan mempunyai majlis perkahwinan kedua mereka di bar atau restoran. Majlis kedua tersebut itu pula dilakukan sejurus selepas majlis pertama berakhir.

Majlis kedua perkahwinan mereka biasanya dihadiri oleh kawan rapat dan rakan sekerja. Ia cenderung untuk dihadiri oleh orang yang lebih muda (saudara-mara yang lebih tua tidak dijemput). Terdapat caj tertutup untuk resepsi kedua ini yang meliputi kos parti. Makanan ringan dan minuman dihidangkan. Terdapat muzik dan permainan disediakan.

Tempoh untuk majlis kedua ini biasanya 2 jam.

 

Majlis Ketiga

Majlis ketiga biasanya berlangsung selepas majlis kedua tamat. Tetamu akan menuju ke izakaya yang berdekatan (iaitu pub Jepun) dan karaoke.