PERKARA YANG PERLU ANDA TAHU SEBELUM BERBULAN MADU DI JEPUN

Jepun adalah sebuah tempat yang menarik untuk berbulan madu. Industri perkhidmatan Jepun adalah hebat dan masakan mereka memang sukar ditandingi. Terdapat banyak benda untuk dilihat dan dilakukan.

Ia adalah satu destinasi yang baik terutamanya untuk pasangan yang menikmati kejutan budaya. Jika anda boleh berurusan dengan bahasa asing, suka untuk mencuba perkara-perkara baru dan makanan eksotik, Jepun adalah tempat yang perlu anda lawati.
Beberapa tips dan cara untuk memastikan anda akan mempunyai masa untuk diri anda:
i. Tinggal di Ryokan
Ryokan adalah rumah tumpangan tradisional Jepun. Mereka mempunyai bilik-bilik tradisional Jepun dan kakitangan yang memakai kimono. Tetamu akan memakai yukata yang disediakan di dalam bilik mereka. Ryokan ini termasuk dengan sarapan tradisional setiap hari dan makan malam dengan penginapan anda. Mereka terdiri daripada harga yang sederhana sehingga yang sangat mahal.

Ryokan adalah pengalaman hotel Jepun yang muktamad. Ia cenderung untuk menjadi aman dan mempunyai perkhidmatan yang cemerlang.

1

ii. Menaiki kereta api
Kereta api Jepun adalah cepat, mudah dan murah. Perjalanan dengan kereta api sudah pasti lebih santai daripada cuba memandu di Jepun.

Terdapat tiket kelas pertama dengan harga yang berpatutan (kerusi hijau). Duduk dan berehat, menikmati minuman anda. Kereta api Jepun umumnya bersih dan selesa (cuba mengelak waktu puncak di pusat-pusat utama seperti Tokyo). Kereta api sentiasa tepat pada masanya di Jepun.

2

3

iii. Gunakan Takyubin
Anda pasti tidak mahu mengheret beg besar dengan anda ke mana-mana sahaja semasa berbulan madu. Lakukan apa rakyat Jepun lakukan iaitu dengan menghantar beg anda dari hotel ke hotel oleh perkhidmatan penghantaran (takyubin). Ia cukup murah dan boleh dipercayai. Hotel biasanya mempunyai takyubin di lobi di mana anda boleh mengambil dan menurunkan beg anda. Anda mungkin perlu membawa beberapa perkara dengan anda kerana penghantaran ini mengambil masa 24 jam (sila sahkan sebelum menghantar beg anda).

iv. Lawati Kyoto
Pelawat yang datang ke Kyoto tidak pernah kecewa. Ia adalah sebuah bandar yang ajaib yang mempunyai beratus-ratus tempat-tempat suci dan kuil-kuil. Nikmati taman Jepun yang aman atau tempat Geisha di Gion (salah satu daerah hiburan yang paling eksklusif Jepun).

4

v. Cuba Onsen persendirian
Sesetengah Ryokan mempunyai tab mandi persendirian Jepun untuk mandian air panas (onsen) di dalam bilik. Jika ia bukan di dalam bilik, kadang-kadang mungkin boleh disewa mengikut jam. Ada yang di luar dan kebanyakkan mempunyai pandangan yang baik dari lautan, gunung atau hutan.

5

6

vi. Pergi ke Kuil / Tempat Suci
Kuil Jepun dan tempat-tempat suci di sana adalah tempat yang damai dan dikelilingi oleh alam semula jadi.

7

vii. Melihat Bandaraya
Pasangan Jepun sering pergi ke tempat ini untuk melihat bandar pada temu janji mereka. Di Tokyo terdapat banyak tempat-tempat untuk melihat bandar seperti Menara Tokyo, Tokyo Skytree, Roppongi Hills dan bangunan Fuji Televisyen di Odaiba.

8

viii. Makan Tengahari / Makan Malam di Restoran status tertinggi
Terdapat 519 restoran dan 119 hotel dengan bintang Michelin ini di Jepun. Mereka (hampir) sama rata berpecah antara wilayah Kyoto (Kansai) dan Tokyo (kantou). Restoran ini boleh menjadi mahal (dan eksklusif) pada majlis makan malam. Makan tengah hari biasanya jauh lebih murah.

Jika anda pentingkan makanan yang baik, anda perlu mempertimbangkan untuk melabur di dalam panduan Michelin ke Tokyo atau Kyoto.

9

ix. Pergi semasa musim bunga atau musim luruh
Musim panas Jepun adalah panas dan hujan. Musim hujan adalah lebih kurang pada pertengahan bulan Jun hingga akhir Julai. April, Mei, September, Oktober dan November adalah umumnya bulan yang terbaik untuk melawat Jepun.

10

Akhir April dan awal Mei adalah Golden Week di Jepun. Harga untuk hotel akan naik secara mendadak kerana semua orang mengambil masa seminggu untuk bercuti. Walau bagaimanapun, cuaca sering baik sekitar masa ini.

x. Cuba Kaiseki
Kaiseki adalah makan malam tradisional Jepun pelbagai juadah. Ia boleh terdiri daripada 5 atau lebih kecil juadah dari segi estetik.

Kaiseki adalah makanan yang lazat. Ia boleh menjadi mencabar, dan seringkali Kaiseki termasuk dalam makanan dan bahan-bahan yang benar-benar asing kepada orang Barat. Masyarakat Jepun juga sering tidak biasa dengan hidangan Kaiseki.

Banyak Ryokan menghidangkan Kaiseki untuk makan malam.

12

11

xi. Pergi ke Kepulauan Jepun
Jepun mempunyai beberapa pulau tropika yang bersih. Pulau-pulau seperti Ishigaki, Miyako dan Kumejima sangat disyorkan (elakkan musim taufan pada bulan Mei – September).

13

 

xii. Cherry Blossoms (Sakura)
Cherry Blossoms mekar pada akhir bulan Mac atau awal April (bergantung kepada tahun dan kawasan). Ini adalah masa yang paling sibuk di Jepun dengan pelancong dan semua orang mahu keluar untuk melihat sakura ini.

14

15