PERKARA YANG TIDAK DIJANGKA DI JEPUN ( BAHAGIAN 1)

1. MESIN LAYAN DIRI ( MESIN LAYAN DIRI )

1

Jepun terkenal kerana menjadi negara yang penuh dengan mesin layan diri. Jenis-jenis yang paling biasa digunakan ialah untuk minuman, tetapi ada juga mesin layan diri untuk makanan panas, gula-gula, ais krim, rokok, buku, surat khabar, payung, dan juga barang-barang orang dewasa. Menurut siasatan syarikat penyelidikan Jepun, bilangan mesin layan diri di Jepun pada 2014 adalah sebanyak 50,400,000 buah dengan keuntungan lebih 5 trilion yen setahun.

2. KERUSI TANDAS AUTOMATIK ( WASHLET TOILET SEAT )

2

Kerusi tandas automatik adalah sangat popular di kalangan pelancong asing sekarang. Pada asasnya ia hanya mengeluarkan air suam dari muncung untuk membersihkan kawasan yang diperlukan, banyak juga versi yang ada termasuklah merangkumi penyahbauan, pengering, fungsi pemanasan, da muzik. Terdapat banyak pelancong yang mencuba sekali tandas ini dan menjadi ketagih.

3. TANDA NAMA

3

Bagi rumah-rumah keluarga tunggal di Jepun, kebiasaannya mereka akan mempunyai papan nama di jalan utama untuk masuk ke rumah mereka. Di Amerika Syarikat dan di Eropah, akan ada nombor rumah dan biasanya nama akhir pada peti surat, tetapi tidak banyak tempat di mana nama-nama yang dipaparkan seperti mereka berada di Jepun.

Satu teori mengenai penyebaran penggunaan tanda nama adalah ia datang dari tahun 1923, selepas gempa bumi Great Kantoi.

Selepas gempa bumi, mangsa membina semula rumah mereka, tetapi ramai daripada mereka berpindah dari tempat asal di mana mereka tinggal. Oleh kerana itu, bandar benar-benar berubah daripada asalnya. Jadi ramai orang mahu untuk membiarkan jiran mereka tahu “ini adalah di mana saya hidup!” Dan dari situ tanda nama menjadi bahagian penting dalam kehidupan di Tokyo.

4. EDISI KHAS KIT KAT

4

Edisi khas Kit-Kats Jepun adalah satu lagi cenderamata sangat popular di kalangan pelancong asing. Terdapat banyak jenis yang berbeza-beza, jadi ia mungkin boleh menjadi seronokkan untuk anda pergi dan mengumpul kesemuanya.

5. KAPSUL HOTEL

5

Hotel kapsul adalah sejenis penginapan unik di Jepun. Ia direka pertama kali pada tahun 1970 oleh arkitek Kisho Kurokawa. Ramai pelancong asing berminat dengan hotel ini kerana ia bukan sahaja murah dan selamat, tetapi juga dapat merasai seperti hidup dalam dunia fiksyen sains.

6. LOVE HOTEL

6

Love hotel hanya boleh didapati di Jepun dan beberapa bahagian Asia. Seperti namanya, ia adalah satu tempat di mana pasangan boleh pergi untuk tempoh pertemuan. Hotel cinta Jepun dibina dengan tema yang berbeza, jadi anda boleh mencari orang-orang yang mempunyai karusel atau gelongsor air di bilik-bilik atau bilik yang dibuat untuk kelihatan seperti kereta, kereta api, atau kapal angkasa. Harganya bermula dari yang berpatutan sehingga mahal bergantung kepada hotel.

Selepas pelanggan memilih bilik dari paparan di lobi, mereka membayar dengan mesin dan kunci bilik keluar dari tetingkap kecil. Pekerja dan pelanggan tidak pernah bertemu secara berhadapan atas sebab-sebab privasi.

7. TISU PERCUMA DIEDARKAN DI JALANAN

7

Melihat orang menyerahkan tisu secara percuma di jalanan adalah pemandangan biasa di Jepun. Syarikat meletakkan iklan mereka di dalam bungkusan tisu supaya orang membawa mereka dan belajar daripada produk atau servies mereka. Pengeluaran tisu poket di Jepun adalah sebanyak 5 bilion pek setahun bernilai hampir 100 bilion yen.

8. TISU SETERA

8

Nama tisu ini adalah “excellent nose celeb.” Ia lembut seperti sutera dan ramai orang mula ketagih menggunakannya selepas mencubanya sekali. Pada bungkusan, muka arnab putih, anjing laut, dan beruang kutub digunakan kerana hidung mereka menonjol dengan comelnya.

9. ORANG RAMAI MEMAKAI TOPENG MUKA DI MANA-MANA

9

Ramai orang di Jepun menggunakan topeng muka, terutama semasa tempoh-tempoh di mana debunga banyak atau pada musim sejuk. Pada musim ini, jika anda melangkah masuk ke dalam kereta api, kebanyakan orang di dalam kereta api akan memakai topeng muka ini. Walaupun ada orang yang memakai topeng untuk menjauhkan diri dari debunga atau kuman, tetapi ada di antara mereka ada yang memakainya kerana tidak mahu wajah mereka dapat dilihat. Ramai orang generasi muda telah memakai topeng muka untuk bergaya akhir-akhir ini juga.

Di Barat, hanya orang yang sakit memakai topeng muka, jadi untuk kebanyakkan pelancong asing ia mungkin kelihatan pemandangan yang aneh.

10. TUALA BASAH

10

Di Jepun apabila anda duduk di restoran, biasanya anda akan menerima tuala basah yang dipanggil “oshibori”. Oshibori adalah kain lembap, dan merupakan cara bagi pelanggan untuk mengelap tangan mereka untuk menikmati makanan mereka dengan cara yang bersih. Bergantung kepada restoran, oshibori boleh menjadi panas atau sejuk. Ia dianggap sebagai salah satu simbol hospitaliti Jepun.

11. SAYUR-SAYURAN DIJUAL TANPA PENJUAL

11

Di kawasan luar Jepun, anda akan sering dapat melihat gerai sayur-sayuran tanpa penjual di mana semua proses membeli anda sendiri yang perlu lakukan, iaitu dengan cara meninggalkan wang di dalam kotak yang disediakan dan mengambil hasil yang dibeli. Ini adalah satu kaedah jualan yang melibatkan banyak kepercayaan dalam hati nurani yang baik semua orang, ramai pelancong asing terkejut dengan keadaaan ini.

12. TEMPAT LETAK KERETA MULTISTORY DIKENDALIKAN OLEH MESIN

[Video]

Jepun adalah sebuah negara yang sangat sempit, terutama di bandar-bandar, jadi untuk membuat tempat letak kereta yang terbaik adalah dengan membina ruang parking yang bertingkat. Ramai orang yang terkejut dengan penggunaan teknologi ini.

13. BEG GALAS RANDOSERU

13

Setiap pelajar sekolah rendah di Jepun mempunyai beg galas randoseru. Ramai orang telah melihat beg ini di dalam media Jepun atau anime. Beg ini biasanya diperbuat daripada kulit dan mempunyai kualiti yang sangat tinggi, kanak-kanak boleh menggunakannya untuk 6 tahun berturut-turut.

Walaupun kebiasaannya kanak-kanak lelaki menggunakan beg yang berwarna hitam dan kanak-kanak perempuan menggunakan beg yang berwarna merah, akhir-akhir ini terdapat banyak variasi dengan corak dan warna yang berbeza, jadi ia berkembang menjadi lebih daripada satu item fesyen. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, beg ini telah semakin popular di luar negara kerana ia sangat berfesyen dan berguna.

14. KOTATSU

14

Jika anda bercakap tentang musim sejuk di Jepun, salah satu imej utama adalah kotatsu ini. Kotatsu adalah pemanas elektrik rumah yang terdiri daripada meja yang diletakkan di atas lantai dengan selimut terbungkus antara kaki dan permukaan untuk menyembunyikan pemanas di bawahnya. Oleh kerana ia sering muncul dalam anime dan filem, terdapat ramai orang di seluruh dunia yang tahu mengenainya.

Di dalam isi rumah Jepun, ia adalah standard bagi keluarga untuk duduk di bawah kotatsu di musim sejuk untuk makan limau mandarin dan menonton TV bersama-sama. Ia adalah satu kejadian yang boleh dikatakan unik di Jepun.

15. OTOOSHI

15

Otooshi adalah hidangan yang kecil, biasanya ia makanan ringan, yang dibawa keluar selepas pesanan pelanggan diambil untuk dijadikan alas perut sehingga hidangan mereka tiba. Disebabkan ia keluar tanpa dipesan, ia mungkin mengejutkan sesetengah orang. Ini adalah satu adat yang baru bermula untuk pelanggan. Memesan makanan biasanya bermula dengan minuman, dan minum tanpa sesuatu untuk makanan ringan kelihatan sedih, jadi ini adalah satu cara untuk membuat pelanggan mereka berasa lebih dialu-alukan.

Bergantung kepada tempat, anda juga boleh menolak otooshi, dengan memilih untuk tidak mempunyai otooshi semasa membuat pesanan makanan dan sila beritahu pelayan anda apabila anda membuat pesanan.