PRINSIP SENI JEPUN DAN KEBUDAYAAN

Terdapat 9 prinsip-prinsip asas yang menjadi asas untuk seni dan budaya Jepun.

Ianya dipanggil estetika iaitu konsep untuk menjawab soalan seperti apa itu seni? Terdapat 9 estetika Jepun. Ia adalah asas untuk seni Jepun, fesyen, budaya pop, muzik dan filem.

 

  • Wabi-sabi (tidak sempurna)

Bolehkah anda bayangkan jika semua watak-watak dalam filem adalah sempurna? Ia adalah ketidaksempurnaan yang membuatkan kehidupan menjadi lebih menarik. Konsep wabi-sabi sering diperluaskan kepada tidak kekal. Sebagai contoh, sakura (bunga sakura) lebih cantik kerana mereka tidak dapat bertahan selama-lamanya.

 

  • Miyabi (keanggunan)

Miyabi sering diterjemahkan sebagai “heartbreaker”. Ia adalah semua tentang penghapusan apa-apa berkaitan penghinaan. Adakah dengan berjanji membuatkan sesebuah filem menjadilebih baik? Menurut Miyabi ianya tidak.

 

  • Shibui (halus)

Shibui bermakna mudah, tidak ketara atau tidak mengganggu. Ini memberi makna bahawa perkara-perkara menjadi lebih cantik apabila mereka bercakap untuk diri mereka sendiri iaitu apabila ianya tidak kuat.

 

  • Iki (keaslian)

Iki adalah keunikan. Dalam banyak cara, budaya Jepun tidak meraikan keunikan. Seperti peribahasa Jepun iaitu kuku yang melekat sehingga ditumbuk ke bawah. Oleh itu, terjemahan yang lebih baik daripada Iki adalah “keunikan halus”.

Iki adalah watak filem yang jahat dengan gaya dan rahmat.

 

  • Jo-ha-kyu (perlahan, mempercepatkan, akhir)

Jo-ha-kyu adalah tempo yang boleh diterjemahkan sebagai permulaan yang perlahan-lahan, mempercepatkan dan berakhir  secara tiba-tiba. Estetik ini digunakan oleh seni tradisional Jepun seperti upacara minum teh. Ia juga digunakan secara meluas oleh seni mempertahankan diri Jepun.

Kegunaan pada zaman moden ini termasuklah di dalam filem, muzik dan pengiklanan.

 

  • Yugen (misteri)

Yugen menyatakan bahawa kehidupan akan membosankan apabila semua fakta-fakta diketahui. Sesuatu yang perlu diadakan kembali iaitu misteri. Setiap kali menonton filem yang tidak menjelaskan segala-galanya? Itulah Yugen.

Sebagai contoh, di manakah asap itu datang?

 

  • Geido (disiplin dan etika)

Pernahkan anda perasan bahawa seni mempertahankan diri Jepun (dan seni tradisional) adalah semua berkait dengan disiplin? Etika dan disiplin membuatkan sesuatu perkara itu menjadi lebih menarik.

 

  • Ensou (tidak sah)

Ensou adalah satu konsep zen. Ia seringkali diwakili oleh satu bulatan. Ia boleh memberi makna infiniti atau ketiadaan. Ianya adalah sedikit sukar untuk dijelaskan. Anda perlu menghabiskan banyak masa bertafakur agar ia benar-benar difahami.

 

  • Kawaii (comel)

Kawaii adalah comel. Ada yang berpendapat ianya adalah satu estetik baru Jepun. Selain itu, mengatakan kawaii telah sentiasa menjadi sebahagian daripada budaya Jepun. Ia juga telah menjadi estetik Jepun yang paling popular pada tahun-tahun kebelakangan ini.