PROSES SERBUK TEH HIJAU MATCHA


Penanaman

Matcha datang dari kilang yang sama yang digunakan untuk membuat kebanyakan teh hijau, teh oolong dan teh hitam. Walau bagaimanapun, pertumbuhan, menuai dan gaya pengeluaran adalah berbeza dari teh yang lain. Bergantung kepada kepelbagaian digunakan, kualiti mungkin amat berbeza juga. Matcha gred yang tertinggi dikatakan daripada kultivar teh Jepun iaitu samidori, okumidori dan yabukita.

Pada awal bulan April, teh akan bertumbuh sepenuhnya sekurang kurang 20 hari. Ini merupakan sebahagian penting daripada proses pengeluaran: perlahan-lahan dan beransur-ansur mengurangkan jumlah cahaya matahari mengurangkan kadar photosintesis, menghalang rasa komponen, theanine, daripada menukar kepada tannin. Dan akhirnya, ia akan memberi matcha rasa yang unik, tanpa rasa ada pahit dan warna hijau yang cantik.

 

Penuaian Daun Teh

Hanya termuda dan terkecil bahagian-bahagian tumbuhan yang dipilih, dan daun muda yang dituai pada hari itu biasanya yang terbaik dalam kualiti dan rasa.


Proses Kukus Daun Teh

Untuk menghalang pengoksidaan lanjut dan mengekalkan warna hijau terang, daun teh yang baru dipetik akan  dikukus pada suhu yang sangat tinggi. Ini adalah salah satu perbezaan utama antara Jepun dan lain-lain jenis teh.

 

Pengeringan

Selepas proses kukusan, daun teh akan melalui mesin penyaman di mana mereka akan ditiup sekitar dan disejukkan. Seterusnya, akan melalui bekas besar untuk dipanaskan. Pada peringkat ini, daun akan dipanggil ‘aracha’ atau teh mentah.

 

Penyusunan, pemadanan, pengubahan

Setelah kering, daun disusun mengikut gred. Ini diikuti dengan tugas mengeluarkan batang dan urat-urat daripada aracha, biasanya proses ini dibuat melalui mesin iaitu gendang khas. Bahagian yang kekal yang dipanggil ‘tencha’, bahan mentah untuk serbuk matcha, dan biasanya mempunyai warna hijau gelap.

 

Pengisaran

Langkah terakhir adalah pengisaran tencha yang akan jadi serbuk halus. Pada zaman dahulu, ini telah dilakukan secara manual di sebuah kilang batu tetapi sekarang, telah diganti dengan roda besar granit. Proses ini mengambil masa yang sangat lama, biasanya satu jam untuk mengisar antara 30 hingga 70g matcha. Serbuk terhasil perlu berada dalam peti sejuk pada suhu rendah, jika tidak, ia akan mula untuk mengoksidakan dan kehilangan rasa matcha tersebut.