PURIKURA DI JEPUN

Purikura (プ リ ク ラ) adalah gerai foto pelekat Jepun. Mereka mengenakan “filters” untuk gambar dengan membuang noda dan secara amnya membuatkan gambar lebih menarik. Foto Purikura boleh dihiasi dengan pelbagai kesan dan grafik yang menakjubkan.

Purikura secara umumnya bernilai 300yen atau 400yen di Jepun. Anda perlu berdiri di hadapan sebuah skrin biru (atau hijau) dan bergaya untuk berpuluh-puluh keping gambar (dalam had masa). Biasanya mereka akan membuat gaya comel atau bodoh.

Apabila anda selesai, anda mempunyai beberapa minit untuk menambah kesan dan grafik untuk gambar anda. Setiap mesin mempunyai tema yang berbeza.

Purikura moden boleh membuat mata anda kelihatan lebih besar dan melaksanakan lain-lain transformasi seperti kecantikan jenis salon.

Purikura datang daripada tahun 1995. Ianya mendapat sambutan serta merta oleh remaja perempuan. Pada lewat tahun 90an, kanak-kanak perempuan sekolah tinggi di seluruh Jepun mengumpul banyak Purikura. Jualan (dengan mengunakan mesin) memuncak pada tahun 2002 dan telah merosot semenjak itu. Purikura mengalami peningkatan di dalam persaingan dari aplikasi mudah alih.

Purikura boleh ditemui di arked Jepun, taman tema dan pusat membeli-belah. Kedai Purikura yang kecil juga boleh didapati di kawasan membeli-belah berorientasikan belia seperti Shibuya.

Lelaki yang datang secara berseorang tidak dibenarkan masuk ke Purikura. Ini adalah untuk melindungi pelanggan Purikura ini (terutamanya perempuan yang muda). Pasangan dan kumpulan anak-anak muda secara amnya dibenarkan masuk. Purikura amat popular di kalangan pasangan di Jepun.

Dalam usaha untuk memerangi jualan yang semakin menurun, banyak Purikura kini menawarkan perkhidmatan tambahan seperti sewaan kostum.

Pengeluar Purikura Jepun telah berjaya menjual sebahagian besar mesin di Asia, terutamanya di Korea, Taiwan dan Singapura. Mereka juga telah mempunyai beberapa kejayaan menjualkan mesin ini kepada Amerika Syarikat.

Walaupun jualan semakin berkurangan, mesin-mesin Purikura ini terus berkembang dan berinovasi. Ia juga masih agak popular di kalangan remaja perempuan di Jepun. Mesin baru Purikura ini bekerjasama dengan aplikasi mudah alih untuk berkongsi foto pada laman sesawang dan rangkaian sosial.

Ia adalah perkara biasa bagi pelancong untuk mencuba Purikura. Ia adalah satu pengalaman bagi perjalanan ke Jepun yang amat disyorkan.