RAHSIA BUNGA JEPUN

Orang Jepun mempunyai tradisi panjang untuk mengaitkan makna dengan bunga. Bunga telah mempengaruhi banyak aspek budaya Jepun dari kimono ke peperangan.

  1. Bunga Kimono

Secara tradisinya, corak kimono mempunyai makna simbolik yang rumit. Kimono mungkin tanda yang menunjukkan bahawa wanita muda tersebut sudah bersedia untuk perkahwinan atau kesetiaan wanita yang sudah berkahwin.

Kimono lain mungkin mempamerkan pangkat sosial bagi individu. Upacara kimono seperti kimono perkahwinan termasuk bunga simbolik sesuai untuk majlis tersebut.

 

  1. Irezumi

Simbol bunga juga merupakan tema biasa bagi tatu Jepun tradisional (irezumi, 入 墨). Berbeza dengan Barat, bunga tidak semestinya dianggap feminin di Jepun.

 

  1. Bunga Imperial

Chrysanthemums kuning atau oren telah menjadi simbol keluarga Imperial Jepun sejak abad ke-14. Pelbagai Imperial mempunyai 14 atau 16 krim Chrysanthemum. Di era Meiji, ia adalah salah satu kesalahan yang serius untuk menggunakan meterai empayar tanpa kebenaran.

Hari ini, kelopak Chrysanthemum sering dilihat pada dokumen kerajaan. Ia juga diletakkan di hadapan semua pasport Jepun.

 

Meterai empayar juga banyak didapati di kuil Jepun. Maharaja dianggap tuhan sebelum Perang Dunia II.