SANDAL WARAJI SAMURAI

Daripada cinta untuk mendaki dan minat yang mendalam terhadap sawanobori 沢 登 り (mendaki melalui aliran air Jepun, iaitu sejenis pendakian gunung yang memerlukan anda untuk menyeberangi dan menaiki tasik, sungai dan air terjun), pastinya anda akan berusaha untuk mencari kasut pelbagai guna yang betul.

“Teknologi” baru yang diiklankan berkaitan dengan kasut moden ini kononnya dikatakan ia memberi sokongan ultra kusyen, stimulasi berkaki ayam, untuk pendakian harian, backpacking, larian di atas trek, perjalanan jarak jauh, pendakian gunung dan lain-lain.

Mengapa kita perlukan pelapik kasut yang lembut di bawah kaki kita, apabila orang pada zaman dahulu hanya menggunakan selipar jerami bertali sahaja.

 

  • Apakah Itu Waraji?

 

Waraji 草鞋 adalah sandal tali jerami padi tradisional, iaitu sejenis sandal yang paling biasa dipakai pada zaman Edo. Ia menjadi barang yang sangat penting untuk dipakai oleh rakyat biasa, samurai dan tentera pada tempoh feudal.

 

Tali di ibu jari kaki ditoreh pada mata acupressure dan dipercayai membantu badan untuk melakukan tugas harian. Biasanya ia dipakai dengan sarung kaki tabi, jari kaki sepatutnya akan menganjur ke luar, kasut ini akan dipakai kemas di tapak kaki dan belakang supaya memudahkan ia untuk dibalut sekeliling tendon Achilles.

 

Ia tidak patut dikelirukan dengan selipar jerami biasa yang dipanggil warazouri 藁 草 履 walaupun ianya diperbuat daripada bahan yang sama. Selain itu, bentuk tunggal, konsep reka bentuk dan kaedah memakainya juga jelas mempunyai objektif yang berbeza.

 

Sandal ini turut tedapat di dalam version musim sejuk yang dipanggil fukakutsu 深 靴 , yang kelihatan seperti jerami Uggs! Selipar ini telah digunakan secara meluas di dalam tempat yang bersalji sebelum but getah diperkenalkan.

 

Jerami padi ini bertindak sebagai lapisan penebat antara kaki dan salji, memberikan rintangan kepada air dan penebat haba yang sangat baik.

Waraji telah digunakan dalam segala aktiviti harian daripada berjalan sehingga ke pendakian gunung jarak jauh kerana ia memberikan cengkaman yang kukuh di atas batu, lumut atau permukaan lain yang agak berbahaya. Sehinggakan kadang-kadang kuda juga dipakaikan waraji ini.

 

Pada masa lalu, jalan raya tidak berturap. Kotoran dan tanah di atas jalan ini akan memenuhi lubang-lubang di dalam tapak kaki jerami tersebut, jadi ia mengurangkan geseran tambahan dan dengan itu jangka hayat sandal ini dapat di tingkatkan.

 

Walau bagaimanapun, sandal ini masih tidak kekal lama dan orang harus mempunyai sepasang lagi sandal tambahan yang digantungkan pada tali pinggang mereka. Ini kerana sanadal ini adalah sangat murah dan mudah untuk dibaiki.

 

Tetapi kemudahan dan ketahanan sandal ini boleh dilanjutkan dengan adanya teknologi moden pada masa kini dan ini akan menyebabkan kerja-kerja seni ini akan mati.

 

  • Waraji Pada Masa Sekarang

 

Malangnya ia tidak begitu popular pada hari ini dan hanya dipakai semasa perayaan, cosplay, majlis-majlis, pelajaran sekolah, atau jika anda merupakan seorang tuan rumah untuk kedai rantaian izakaya (kedai bar minuman Jepun).

 

Sandal ini juga boleh ditempah secara online, walaupun ulasan prestasi mereka seolah-olah menjadi semakin buruk. Dan sudah tentu, keseronokannya adalah terletak pada proses terapi untuk mengukur, memotong, tenunan, dan akhirnya mengikat!