SEBAB ANDA PERLU MELAWAT FUKUSHIMA

Fukushima terletak di wilayah Tohoku. Ibu negaranya dianggap ‘Kerajaan Buah “di Jepun, kerana terhutang kepada buah-buahan bermusim yang banyak berbuah pada masa itu. Walaupun sebahagian daripada wilayah itu dilanda gempa bumi 2011 dan tsunami, ia terus berdiri teguh sehingga dibaik pulih semula. Namun, ia masih salah satu tempat yang paling baik di Jepun untuk melawat bagi pelancong, yang menawarkan destinasi pelancongan yang indah.

 

  1. Izaka Onsen
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bandar Izaka terletak di bahagian utara Fukushima Bandar yang popular dengan kolam air panas. Salah satu daripadanya adalah Izaka Onsen yang sangat dibezakan daripada yang lain sebagai sebuah spa. Ia juga merupakan onsen terbesar di bahagian timur laut Jepun. Resort Onsen mengandungi beberapa tumpangan Jepun sepanjang Sungai Surikami, dan mereka menawarkan pemandangan malam yang sempurna. Ia juga boleh menjadi tuan rumah ribuan tetamu pada masa yang sama sebagai contoh untuk acara-acara luar.

 

 

  1. Taman Hanamiyama

Taman ini terletak di luar Fukushima. Ia adalah satu bidang tanah milik persendirian yang digunakan untuk menanam pelbagai jenis bunga dan pokok-pokok hiasan. Pada tahun 1959, ia telah ditukar menjadi taman awam terkenal dengan bunga ceri indah bertaburan di seluruh landskap. Oleh kerana itu, beribu-ribu pelawat berasak-asak ke tempat itu setiap tahun, terutamanya semasa musim bunga, hanya untuk melihat dan mengagumi keindahan bunga.

 

  1. Bandai-Azuma Skyline

Pemandangan yang menakjubkan pada ketinggian purata 1,350 meter dan Bandai-Azuma Skyline telah dipilih sebagai salah satu daripada 100 Best Roads di Jepun.

Di sepanjang jalan, terdapat lapan tempat yang indah yang dinamakan oleh penulis terkenal Jepun Yasushi Inoue. Ini termasuk Jodo Daira Plateau dan Mt. Azuma Kofuji.

Pada musim bunga, pelancong boleh menikmati bunga dan pada masa yang sama mengambil dalam pemandangan musim sejuk iaitu “Snow Corridor”.

Pada musim panas, Nemoto Shakunage (Rhododendron brachycarpum), satu spesies alpine meningkat, dan tumbuh-tumbuhan alpine lain memaparkan bunga berwarna-warni yang cantik, daun hijau kehijauan.

Pada musim luruh, pemandangan yang menakjubkan di sini pada 1,622m ketinggian ditutup dengan daun merah dan kuning, disini merupakan tempat ramai pengunjung akan pergi. Daun maple Jepun bertukar warna merah daripada hijau pada musim luruh awal ini. Setiap kali anda memandu di tepi, anda akan dapat pemandangan yang baru di sana. Memandu berlatarkan langit ini membolehkan anda melihat banjaran gunung, lembah, dan batu-batu  yang berbentuk berbeza.

Sepanjang jalan ini, di mana setiap musim menawarkan konsep yang tersendiri, pengunjung mengalami sendiri suasana sejuk, udara yang segar dan langit berwarna biru, dan pemandangan yang boleh dinikmati hanya pada satu masa tertentu dalam setahun.