SEJARAH ASAL DUIT YEN

Yen adalah mata wang rasmi Jepun dengan simbol “¥” pada duit syiling atau wang kertas mereka. Berdasarkan ISO 4217, kodnya adalah JPY dan dalam bahasa Jepun ditulis dan diucapkan sebagai en (円) yang bermaksud “bulat”. Dalam masa kurang daripada 200 tahun, mata wang ini beralih dari pelbagai ketat yang dipilih oleh Shogun kepada salah satu daripada pertukaran medium paling berharga di dunia.

Di luar Jepun, orang menyebutnya sebagai “yen” kerana mubaligh Barat yang pertama, melakukannya. Pada masa itu, ketika Tokugawa Keshogunan memerintah, sebutan untuk “e” diucapkan sebagai “je” oleh sebab itu Edo City ditulis sebagai Yedo City, Pulau Ezo menjadi Pulau Yeso dan Ebisu diubah menjadi Yebisu. Hari ini, yen adalah mata wang yang paling banyak diperdagangkan ketiga dunia selepas Dolar dan Euro.

Sebelum tahun 1871, semasa pembaharuan Meiji, Jepun mempunyai banyak mata wang yang berbeza yang diputuskan oleh Shogun dan kebanyakannya adalah syiling. Itu semua berubah apabila mereka memutuskan untuk membuat mata wang seragam sama seperti Eropah. Menjelang 1897, Jepun menerima pakai standard pertukaran emas (mereka akan mengeluarkannya pada tahun 1931) dan yen secara beransur-ansur menjadi lebih berharga. Mereka kini mempunyai duit syiling dan wang kertas untuk kali pertama.

 

Subunit

Sebelum tahun 1953, unit Mata Wang Jepun ialah:

  • sen (銭) 1/100 of Yen
  • rin (厘): 1/1000 of Yen

Menurut peraturan mata wang, penggunaan sen dan rin dibenarkan tetapi di pasaran umum ia tidak digunakan lagi. Hari ini, sen dan rin hanya digunakan dalam pertukaran pasaran saham sahaja.

Muka pada wang kertas adalah tokoh-tokoh sejarah yang terkenal pada waktu itu. Orang-orang yang telah membuat kesan yang besar terhadap masyarakat Jepun. JPY 10,000 dalam Rang undang-undang merupakan seorang penulis, guru, dan pengasas Universiti Keio, Yukichi Fukuzawa. Yen 5000 Rang undang-undang adalah penulis, Ichiyo Higuchi. Akhirnya, pada 1000 yen bill ialah bacteriologist Hideyo Noguchi.

Apabila anda datang ke Jepun, pastikan anda mengambil beberapa bil ini dengan anda. Ia adalah dengan bil-bil kewangan yang membantu menjadikan Jepun kuasa ekonomi sekarang. Walaupun setiap negara mempunyai mata wang, satu perkara yang berbeza mengenai Jepun adalah apa yang diwakilinya. Perubahan yang baik!