SENI BINA KUIL DI JEPUN


Jepun penuh dengan tempat-tempat suci dan kuil-kuil bukan sahaja di kawasan luar bandar tetapi juga di bandar-bandar utama seperti Tokyo dan Osaka.

Sementara itu, kuil  Shinto juga boleh terdiri daripada hanya sebuah monumen kecil didirikan di tengah-tengah dusun buluh, di lereng gunung atau hanya bersebelahan dengan jalan raya, tempat- tempat yang besar, yang diselenggarakan oleh imam dan pendeta, semua mengikuti skim yang sama dalam pembinaan.

Reka bentuk kuil

Tempat-tempat suci dan kuil-kuil yang dibina dalam gaya seni bina yang berbeza selalunya boleh dibezakan melalui bentuk bumbung. Gaya ini biasanya dipanggil ‘zukuri,’ berasal dari perkataan Jepun ‘tsukuru,’ untuk membina atau untuk menghasilkan. seni bina  berubah mengikut peredaran masa, yang dipengaruhi oleh pereka Cina yang tersendiri serta gaya Buddha. Mari kita lihat beberapa gaya yang paling menonjol.

  1. Shinmei-zukuri, Senibina Tradisional Jepun

Contoh tempat suci yang mendapat jolokan Shinmei-zukuri di kalangan kuil Shinto yang paling menonjol di seluruh Jepun ialah Grand Shrine Ise di Mie Prefecture. Gaya ini bergantung kepada kesederhanaan dan bercirikan gaya lama bangunan di Jepun, yang bermula sejak dari zaman Kofun yang (250-538).

Dibina dengan kayu yang tidak lengkap, tempat-tempat suci Shinmei-zukuri tambahan pula dibezakan melalui bumbung bertebar layar dengan hiasan kayu balak yang dipanggil ‘chigi’ dan ‘katsuogi,’ serta lantai yang tinggi.

 

  1. Taisha-zukuri, Gaya Kuno Senibina di Jepun

Ini adalah gaya yang paling kuno berkenaan dengan seni bina kuil  Shinto dan mudah terkeliru dengan Shinmei-zukuri bagi seseorang yang tidak tahu bagaimana untuk melihat perbezaan antara dua tempat tersebut.

Mempunyai ciri-ciri senibina rumah dan gudang pembinaan kuno, Taisha-zukuri dikenali dengan tiang pusatnya yang tunggal dan digelar shin no mihashira, bumbung bertebar layar, dan juga sebagai kayu hiasan yang juga boleh didapati di Shinmei-zukuri.

Makam yang paling terkenal yang dibina dalam gaya ini adalah Izumo Taisha, yang juga pemberi namanya. Makam Izumo-taisha yang terkenal bertempat di Shimane Prefecture, dibina dengan sedikit berbeza dari segi gaya Taisha-zukuri yang kuno – bumbung makam bertebar layar dengan indah dan berbentuk melengkung bukannya lurus.
 

Ciri-ciri kuil di Jepun

Terdapat ciri-ciri khas bagi reka bentuk bangunan dan perhiasan yang terdapat di kawasan tempat-tempat suci dan kuil-kuil di seluruh Jepun. Mari kita lihat beberapa ciri yang biasa digunakan.

  1. Torii

Dikenali  sebagai pintu burung, menandakan pintu masuk kepada kuil Shinto dan tempat yang memisahkan alam Dewa atau ‘kami’ yang suci dengan alam duniawi. Walaupun ada lebih dari satu bilangan pintu masuk-makam Fushimi Inari Taisha di Kyoto mempunyai jalan yang membawa kepada bangunan utama yang terdiri daripada lebih 10,000 torii – hampir setiap kuil mempunyai sekurang-kurangnya satu torii. Apabila anda ingin berjalan melalui torii, pastikan anda berjalan di bahagian tepinya, kerana ia dipercayai bahawa Dewa akan melalui bahagian di tengah torii.

  1. Sando

Dipenuhi dengan lampu dan hiasan lain yang sangat unik untuk dipersembahkan kepada Dewa, Sando, atau jalan yang dilawati, semua orang akan berjalan dengan penyembah untuk bersiap sedia kelawatan kuil yang sebenar. Ketenangan hati adalah penting, atau dipanggil ‘Makoto’ dalam bahasa Jepun. Semua orang yang ingin berkomunikasi dengan Dewa akan diminta untuk mempunyai ketenangan hati terlebih dahulu.

 

  1. Temizuya

Dipanggil chozuya, merupakan lembangan berisi air ini digunakan untuk pembersihan dan boleh ditemui di kedua-dua tempat, iaitu tempat seperti kuil. Terlebih dahulu, penyembah akan membersihkan tangan dan mulut mereka dengan senduk kayu sebelum menghampiri dewan utama.

 

  1. Toro

Tanglung lapisan batu Sando adalah merujuk kepada konsep dalam unsur-unsur Buddha. Setiap tanglung mewakili bumi, air, api, angin, dan semangat daripada segmen yang berbeza, ianya adalah untuk mengingatkan kita bahawa selepas kematian, badan kita akan kembali ke bentuk unsur tersendiri.

 

  1. Kagura-den

Sebuah bangunan dimana tarian suci yang dipanggil Kagura ditarikan semasa upacara dan perayaan. Pada masa-masa tertentu, ia juga ditarikan semasa majlis perkahwinan dan juga ketika permainan Noh Kagura-den hanya boleh didapati di tempat-tempat suci dan bukan di kuil-kuil Buddha.

 

  1. Ema

Plak kayu yang boleh didapati di tempat-tempat suci dan setiap kuil yang berfungsi sebagai tempat di mana penganut menulis hasrat mereka, supaya Dewa boleh membaca dan akhirnya mengkabulkan hasrat mereka. Plak ini sering dihiasi dengan lukisan kecil, sangat unik dan dijual di kuil.
 

7. Sessha dan massha

Tempat-tempat suci tambahan, sering digunakan untuk menyembah objek tertentu yang berhubung dengan Dewa, atau Dewa lain yang dikhususkan bergabung dengan yang kuil utama. Walaupun tempat-tempat suci tambahan ini didirikan, ianya adalah semata-mata untuk mendalamkan lagi ikatan antara makam dan Dewa yang tinggal di dalamnya.

 

8. Komainu

Sejenis makhluk yang seolah-olah daripada campuran diantara singa dan anjing, mereka biasanya menjaga keadaan didalam kuil, mengelakkan sebarang kejahatan yang menghendaki masuk ke kuil.

Ada kalanya, dewa penjaga datang dalam pelbagai bentuk lain, seperti musang di tempat-tempat Inari atau lembu di tempat-tempat suci khususnya di Tenmangu.

 

9. Haiden

Tempat yang diletakkan di hadapan dewan ibadat utama, Haiden adalah satu dewan ibadat. Tempat di mana penyembah melaksanakan upacara dan berdoa kepada Dewa. Haiden biasanya digunakan sebagai dewan persembahan.

 

10. Tamagaki

Pagar yang mengelilingi bangunan utama kuil dimana hanya termaktub kepada Dewa.

 

11. Honden

Terletak didewan utama kuil Shinto iaitu tempat di mana Dewa tinggal, biasanya diwakili oleh cermin atau patung Dewa itu sendiri. Dewan ini adalah di luar had kepada orang ramai, menjadi tempat yang paling suci dan tempat untuk hati yang suci. Di kuil-kuil Buddha, imej dewa Buddha khususnya boleh didapati di dalam dewan utama.

 

12.Chigi dan katsuogi

Merupakan perhiasan yang digunakan untuk menghiasi bumbung dewan utama  Seni binabumbung yang bercabang dan perhiasan eksklusif untuk tempat tempat Shinto akan membantu untuk membezakan sebuah kuil Shinto dari kuil Buddha.