SYARIKAT BANTU IBU YANG MEMPUNYAI ANAK UNTUK BEKERJA

Ia kelihatan agak aneh, tetapi benar, bahawa ramai wanita di Jepun lebih cenderung untuk mempunyai ijazah universiti daripada lelaki Jepun. Walau bagaimanapun, salah satu sebab terbesar mengapa wanita berhenti kerja selepas melahirkan anak adalah waktu bekerja tidak fleksible untuk penjagaan kanak-kanak.

Tempat kerja di Jepun adalah sangat sibuk dan bekerja serta menjadi seorang ibu dalam masa yang sama mungkin bermakna anda akan kurang perhatian terhadap anak-anak anda. Di Jepun, ia dianggap perlu untuk menumpukan perhatian kepada diri dan syarikat anda terutamanya jika tugas anda adalah sangat mencabar.

Dalam usaha untuk membantu wanita kekal dalam tenaga kerja, mama square,iaitu tempat untuk penjagaan kanak-kanak, menawarkan penjagaan untuk anak anda yang memberikan peluang untuk mempunyai pekerjaan sambilan sementara oleh pekerja untuk menjaga anak mereka secara percuma.

 

  • Ibu-ibu Yang Bekerja Di Jepun

 

Ramai orang biasanya percaya bahawa Jepun adalah negara maju yang paling teruk bagi ibu yang bekerja. Kebanyakan ibu-ibu yang bekerja di Jepun berjuang untuk menjaga kerjaya mereka. Sejak 10 tahun lepas, bilangan pekerjaan yang ditawarkan kepada wanita semakin meningkat, namun ramai yang masih mempunyai masa yang sukar mendapat pekerjaan yang baik. Ramai daripada mereka meninggalkan pekerjaan sebaik sahaja mereka mempunyai anak pertama kerana kekurangan penjagaan nurseri.

 

Salah satu lagi sebab adalah kerana suami mereka. Lelaki Jepun adalah dianggap jauh lebih teruk berbanding dengan lelaki-lelaki di Amerika atau Eropah apabila dibandingkan mengenai kerja-kerja rumah. Ramai daripada lelaki Jepun ini hanya menghabiskan masa sebanyak satu jam atau kurang dalam membantu dengan kerja-kerja rumah dan juga dengan anak-anak mereka.

 

Walaupun cuti untuk isteri bersalin boleh didapati di Jepun, ramai lelaki di Jepun masih tidak mahu menggunakannya kerana takut tidak mendapat kenaikan pangkat atau kehilangan kerja. Ini adalah salah satu sebab mengapa mereka bekerja lebih masa di pejabat. Mereka percaya bahawa mereka perlu bekerja keras sehabis baik.

 

Ramai wanita Jepun mahu terus bekerja selepas melahirkan anak, tetapi kekurangan institusi penjagaan kanak-kanak adalah halangan terbesar. Kadar kelahiran di Jepun adalah 1.37 kelahiran bagi setiap wanita yang sebenarnya jauh di bawah 2,1 angka yang ideal yang menjadikan negara yang stabil. Untuk mengatasi perkara ini, ibu-ibu Jepun perlu digalakkan untuk teruskan bekerja atau kembali bekerja walaupun selepas melahirkan anak.

 

Ia juga benar bahawa di Jepun wanita yang mempunyai anak yang tidak akan bekerja, manakala wanita yang bekerja pula biasanya tidak mempunyai anak. Kedua-dua ini adalah dianggap toksik untuk masa depan negara. Bagi mengurangkan masalah ini, ibu-ibu digalakkan untuk terus bekerja dengan diberi sokongan khas dari beberapa syarikat dan juga kerajaan.

 

  • Tawaran Mama Square

Ia merupakan sebuah syarikat berpangkalan di Tokyo yang dipanggil mama square yang baru dibuka di Saitama City (さ い た ま 市) sebagai kafe pertama yang berfungsi sebagai tempat penjagaan kanak-kanak untuk ibu yang tidak mahu bekerja kerana terpaksa berjauhan dengan anak-anak mereka. Konsep gaya kerja yang baru ini telah diperkenalkan oleh Mitsui Fudosan Co untuk menyokong ibu yang bekerja dan telah ditubuhkan oleh Satoshi Fujishiro.

 

Mama square adalah tempat yang sangat bergaya di mana ruang kafe, ruang kerja dan ruang anak-anak semua dipisahkan oleh partition kaca untuk memberikan peluang kepada ibu-ibu dan kanak-kanak untuk merasai mereka dekat antara satu sama lain. Penjagaan kanak-kanak dan kakitangan sokongan untuk kanak-kanak ini  boleh didapati dalam sepenuh masa dalam lokasi penjagaan anak supaya ibu-ibu boleh memberi tumpuan kepada kerja mereka.

 

Lokasi proksimat ini membolehkan ibu-ibu meringankan fikiran mereka tanpa perlu bimbang tentang anak-anak mereka. Ini juga akan menjimatkan masa mereka bagi menghantar dan mengambil anak-anak mereka dari pusat-pusat penjagaan harian biasa.

 

Cawangan tertentu Saitama terletak di kawasan pusat membeli-belah yang juga akan membuat ia mudah untuk ibu-ibu dan kanak-kanak untuk berhubung atau pergi membeli-belah selepas kerja. Mereka juga boleh menghabiskan waktu makan tengah hari bersama-sama dan menjadikan mereka merasi kepuasan hati dan disayangi. Sistem pertukaran juga boleh dibuat mengikut kehendak bagi mengelakkan ibu-ibu daripada berasa dibebani dengan jam atau hari berkerja yang panjang dan menuntut butiran kerja. Masa rehat bekerja juga diberikan kepada ibu-ibu untuk membolehkan mereka melihat anak-anak mereka bermain. Satu kawasan kafe keluarga juga disediakan bagi membolehkan semua orang menggunakannya.

 

Ibu-ibu akan bekerja sebagai pembantu sambilan untuk telepemasaran atau proofreading. Mereka juga akan diberikan beberapa tugasan untuk menyelesaikan tugasan dengan syarikat-syarikat besar dan pelanggan lain. Walaupun mereka bekerja, anak-anak mereka akan dijaga oleh kakitangan nurseri secara percuma. Ibu boleh pergi ke bilik bayi bila-bila masa yang mereka mahu seperti untuk menukar lampin. Walau bagaimanapun, kawasan nurseri tidak boleh didaftarkan sebagai pusat jagaan harian kerana ia berdekatan dengan ibu dan anak-anak mereka tetapi bilangan pekerja nurseri adalah sama seperti penjagaan harian yang sebenar.

 

Sekitar 1.5 juta suri rumah mempunyai masa yang sukar mencari pekerjaan di Jepun walaupun mereka ingin bekerja. Meningkatkan sistem kerja seperti menyediakan lebih banyak pilihan untuk ibu-ibu meningkatkan lagi peluang bagi mereka untuk menyertai tenaga kerja. Kerajaan tempatan sebenarnya telah mempertimbangkan sistem kerja yang dibangunkan oleh mama square sebagai sesuatu yang akan menjadi satu trend di masa depan.

 

Terdapat begitu ramai wanita yang layak di seluruh Jepun yang sanggup bekerja selepas melahirkan anak. Dengan adanya sistem ini, ibu-ibu diberikan peluang untuk meneruskan pekerjaan mereka semasa membesarkan anak-anak mereka. Kebanyakan ibu-ibu bimbang tentang bagaimana ingin meneruskan kerja selepas menghabiskan masa beberapa tahun berjauhan dari tempat kerja. Mereka mula menjadi cemas untuk memulakan semula lembaran baru di dalam hidup mereka dan ianya difikirkan hampir mustahil bagi mereka untuk berbuat demikian.

 

Mama square juga telah merancang untuk mengembangkan operasinya di Katsuragi, yang merupakan sebuah bandar yang terletak di Wilayah Nara. Ini adalah kerana bagi setiap 30 pekerjaan yang ditawarkan oleh mama square, kira-kira 80 orang memohon untuk pekerjaan itu, yang bermakna mereka perlu menyediakan lebih banyak peluang pekerjaan. Syarikat itu juga merancang untuk membuka 20 tempat kerja yang sama di seluruh negara Jepun pada musim bunga 2017 untuk memberi lebih banyak peluang kepada ibu-ibu.

 

Krisis demografi Jepun kini sudah berada di dalam luar kawalan dan penduduk Jepun dijangka terus menurun pada masa hadapan. Jika trend ini berterusan, negara ini mungkin akan kehilangan satu pertiga daripada penduduk dalam abad yang akan datang. Membantu wanita bekerja diharapkan akan menggalakkan mereka untuk melahirkan lebih ramai anak. Menyokong mereka akan meningkatkan kadar kelahiran di negara ini dan meningkatkan keselamatan terhadap pekerjaan.