Tahukah Anda 10 Keretapi Terpantas Di Dunia?

1Siapa yang tidak pernah merasai pengalaman menaiki kereta api? Dunia yang semakin sibuk hari ini telah menjadikan keretaapi sebagai pengangkutan awam terpenting bagi semua peringkat usia. Ini kerana kemampuannya untuk membawa penumpang dari satu tempat ke satu tempat yang jauh dalam masa yang singkat berbanding pengangkutan awam yang lain.
Malah terdapat beberapa negara berlumba-lumba untuk mencipta keretaapi paling pantas di dunia. Selaras dengan perkembangan teknologi, manusia kini sudah mampu mencipta Keretapi Bekelajuan Tinggi sehingga ada yang mencapai kapasiti kelajuan 500km/h.

Berikut adalah 10 keretaapi terpantas di dunia setakat hari ini:

10. THSR 700T, Taiwan
2Kelajuan operasi: 300 km / h
Kapasiti: 315 km / h

Taiwan High Speed Rail (THSR) 700T merupakan kereta api berkelajuan tinggi yang beroperasi di Taiwan. Ia berasal daripada Shinkansen Jepun yang dibina oleh Kawasaki, Hitachi dan Nippon Sharyo. Memulakan operasinya pada tahun 2007 THSR boleh membawa hampir 1,000 penumpang antara ibu negara, Taipei, dan bandar Kaohsiung.
Kelajuan kereta api ini pada dasarnya boleh mencapai kapasiti kelajuan 315 kmph tetapi Ia biasanya dioperasikan pada kelajuan 300 kmph mengurangkan masa perjalanan antara kedua-dua bandar ini daripada empat jam kepada hanya 90 minit.
Sistem elektrik yang digunakan ialah 25 kV / 60 Hz AC katenari. Ia mempunyai sistem multi enjin dan 9 daripada 12 enjin didalamnya memberikan tenaga untuk kereta api bergerak. THSR menjanjikan kelajuan dan ruang pada penumpangnya.

9. ETR 500 Frecciarossa Train, Italy
3Kelajuan operasi: 300 km / h
Kapasiti: 360 km / h

Elettro Treno Rapido 500 (ETR 500) Frecciarossa adalah kereta api berkelajuan tinggi Itali yang diperkenalkan pada tahun 1993, dikendalikan oleh syarikat Trenitalia. Kereta api ini direka untuk kelajuan maksimum 360kmph tetapi beroperasi pada kelajuan 300kmph
Perkhidmatan kereta api ini beroperasi di antara laluan Milan-Rome-Naples dan menawarkan 72 sambungan setiap hari. Hari ini, terdapat 28 Frecciarossa tanpa henti Frecciarossa antara Milan dan Rom. Pada kelajuan tertinggi 300 kmsj yang Frecciarossa akan mencapai Rom dari Milan dalam masa 2 jam dan 40 minit.
Ia dibina oleh konsortium syarikat pembuatan AnsaldoBreda, Bombardier dan Alsto . Sebuah kereta api Frecciarossa mempunyai empat kabin utama iaitu kelas standard, kelas premium, kelas perniagaan dan kelas eksekutif. Kereta api Frecciarossa adalah kalis bunyi dan menawarkan Wi-Fi percuma kepada penumpang.

8. SNCF TGV Duplex, Perancis
4Kelajuan operasi: 320 km / h
Kapasiti: 380 km / h

TGV duplex adalah perkhidmatan kereta api terpantas di Perancis, boleh bergerak pada kelajuan 320 kmph. Perkhidmatan kereta api berkelajuan tinggi ini dikendalikan oleh syarikat kereta api SNCF. Ia memulakan perkhidmatan pada bulan Disember 2011 dan juga merupakan kereta api kelajuan tinggi dua tingkat yang menghubungkan semua bandar-bandar utama di Perancis. Dengan kapasiti penduduk sebanyak 512 penumpang ia dianggap sebagai kereta api Eropah yang paling selesa.
TGV duplex dibina oleh syarikat pembuatan Alstom. Mereka menggunakan aluminium untuk pembinaan TGV duplekx bagi mengurangkan berat. TGV duplekx mempunyai reka bentuk yang mesra alam dan kadar kitar semula sebanyak 90%.
Kereta api TGV duplex menawarkan tiga kelas utama untuk penumpang – kelas standard, kelas pertama dan TGV Pro. Kelas standard mempunyai tempat duduk yang selesa, mesin snek layan diri dan bufet bar. Dalam kelas pertama anda akan mendapat tempat duduk yang lebih selesa, lampu meja persendirian dan soket untuk alat elektrik anda. TGV kelas Pro pula menawarkan tempat yang lebih selesa dan luas dengan kerusi tambahan, minuman selamat datang, Wi-Fi percuma, surat khabar dan majalah.

7. Alstom Euroduplex, Perancis
5Kelajuan operasi: 320 km / h
Kapasiti: 380 km / h

Kereta api Euroduplex adalah siri ketiga TGV dupleks kereta api berkelajuan tinggi. Perkhidmatan kereta api Euroduplex dikendalikan oleh syarikat kereta api SNCF Perancis. Perkhidmatan ini menghubungkan Perancis, Switzerland, Jerman dan Luxembourg dalam rangkaian kereta api. Kereta api multi-sistem dua tingkat ini boleh bergerak dengan kelajuan maksimum 320 kmph.
Euroduplex pada mulanya diperkenalkan di Rhine-Rhone LGV landasan kereta api berkelajuan tinggi yang memulakan perkhidmatannya pada Disember 2011. Ia mampu membawa 1,020 penumpang (multi unit), berbanding TGV Duplex yang hanya mempunyai kapasiti kira-kira 512 penumpang.
Kereta api Euroduplex direka oleh syarikat kereta api Alstom. Tidak seperti dua generasi sebelumnya kereta api Euroduplex lebih ringan dan aerodinamik yang telah ditingkatkan. Ia memastikan penggunaan tenaga yang rendah. Kereta api Euroduplex juga mempunyai masa sebenar skrin maklumat perjalanan di muka pintu dan di dalam set kereta.

6. E5 Series Shinkansen Hayabusa, Jepun
6Kelajuan operasi: 320 km / h
Kapasiti: 400 km / h

Diberi nama jolokan ‘itik platipus’ kerana bahagian hadapannya yang muncung, kereta api peluru Shinkansen E5 memulakan operasi komersialnya pada tahun 2011. Dikendalikan oleh syarikat kereta api East Japan, ia menyediakan perkhidmatan membawa penumpang dari Tokyo ke kota Aomory. Pada kelajuan tertinggi 320 kmph E5 siri Shinkansen tiba di stesen Shin-Aomory dari Tokyo hanya mengambil masa 2 jam 56 minit. Buat masa ini, Shinkansen E5 merupakan keretaapi terpantas di Jepun dengan mencapai kira-kira 400kmph semasa ujian kelajuan.
Bahagian hadapan kereta api ini mempunyai muncung yang panjangnya 15 meter. Ia mempunyai reka bentuk seperti ini supaya dapat mengurangkan bunyi dan getaran apabila kereta api melalui terowong. Reka bentuk Hayabusa kereta api berdasarkan kereta api berkelajuan tinggi Fastech 360-an yang dibangunkan oleh syarikat East Japan Railway. Shinkansen E5 mempunyai 10 gerabak dengan kapasiti tempat duduk seramai 731 penumpang.
Setiap siri Shinkansen E5 mempunyai tiga kelas utama iaitu kelas standard, hijau dan gran. Kelas standard menawarkan 658 tempat duduk, kelas hijau menawarkan 55 kerusi dan kelas gran menawarkan 18 kerusi. Kelas gran menjadi tarikan utama Hayabusa kereta api. Kelas premium ini menawarkan kemudahan dan perkhidmatan mewah untuk anda.
Dalam kelas gran pula anda boleh mendapati 18 kerusinya berbalut kulit yang sangat selesa. Selain itu, semua penumpang akan mendapat kemudahan seperti topeng mata, selipar dan kain kapas. Minuman ringan dan makanan juga akan dihidangkan untuk anda.

5. Talgo 350, Sepanyol
7Kelajuan operasi: 350 km / h
Kapasiti: 402 km / h

Talgo 350 kereta api berkelajuan tinggi, Sepanyol dikendalikan oleh syarikat perkhidmatan keretapi dengan kelajuan maksimum 350 kmph. Ia bergerak mengambil penumpang antara Madrid dan Barcelona. Ia juga dikenali sebagai ‘Pato’ di Sepanyol, yang dinamakan sempena paruh itik kerana bahagian hadapan keretaapi yang muncung. Reka bentuk tersendiri Talgo 350 ini dioptimumkan untuk mengawal tekanan gelombang.
Kemudahan tempat duduk di Talgo 350 kereta api dibahagikan kepada empat kelas – kelas Kelab, kelas Pertama, kelas Bistro dan kelas Coach. Semua kelas Talgo 350 mempunyai tempat duduk berbaring yang selesa dengan tempat letak kaki. Penumpang juga mempunyai akses untuk video, peranti audio di setiap tempat duduk. Terdapat juga panel maklumat masa yang sebenar di dalam dan di luar set kereta api.

4. Siemens Velaro E/AVS 103, Sepanyol
8Kelajuan operasi: 350 km / h
Kapasiti: 403.7 km / h

Velaro E adalah versi Sepanyol Velaro E kereta api berkelajuan tinggi yang dibangunkan oleh syarikat kejuruteraan Jerman Siemens. Di Sepanyol kereta api Velaro dinamakan sebagai AVS 103. Velaro E beroperasi di antara Barcelona dan Madrid. Kereta api ini bergerak pada kelajuan maksimum 350 kmph. Ia boleh membawa penumpang dari Barcelona ke Madrid hanya dalam masa 2 jam dan 30 minit sahaja. Semasa percubaan Velaro E mencapai kelajuan tertinggi 403,7 kmph.
Keretapi Kebangsaan Sepanyol menempah keretap api kelajuan tinggi Velaro E pada tahun 2001. Mereka memulakan perkhidmatan kereta api berkelajuan tinggi ini pada bulan Jun 2007. Velaro E mempunyai 8 gerabak penumpang dengan kapasiti tempat duduk seramai 404 orang.

3. AGV Italo, Italy
9Kelajuan operasi: 360 km / h
Kapasiti: 574.8 km / h

AVG Italo adalah kereta api yang beroperasi paling pantas di Eropah. AVG Italo boleh bergerak dengan kelajuan operasi maksimum 360 kmph. Tetapi semasa ujian awal kereta api AVG menetapkan rekod kelajuan 574 kmph pada tahun 2007. Ia dibina oleh syarikat pembuatan Perancis Alstom. Pada tahun 2008 syarikat Itali Nuovo Trasporto Viaggiatori (NTV) menempah 25 kereta api AVG dari Alstom untuk € 650 juta.
AVG Italo memulakan perkhidmatannya pada bulan April 2007 dan beroperasi antara Rom dan Naples. Penumpang kereta api AVG Italo boleh melengkapkan perjalanan antara bandar-bandar dalam hanya satu jam. AVG Italo mempunyai struktur mesra alam yang hebat, 98% daripada bahagian-bahagiannya boleh dikitar semula. AVG Italo mempunyai 11 set gerabak dan tempat duduk dibahagikan kepada tiga kelas – Club, Prima dan Smart. Ketiga-tiga kelas ini menawarkan kerusi kulit boleh laras, televisyen secara langsung dan Wi-Fi percuma.

2. Harmony CRH 380A, China
10Kelajuan operasi: 380 km / h
Kapasiti: 416.6 km / h

Harmony CRH 380A, dengan kelajuan operasi maksimum 380kmph, buat masa ini merupakan kereta api yang beroperasi kedua terpantas di dunia. Namun begitu semasa ujian awal dilakukan, ia menetapkan rekod kelajuan 416.6 kmph. Perkhidmatan keretapi di China meletakkan Harmony CRH 380a dalam perkhidmatan tetap antara laluan-Shangai Nanjing pada bulan Oktober 2010.
Harmony CRH 380A dihasilkan oleh CSR Qingdao Sifang Lokomotif dan syarikat Rolling Stock. Ia terdiri daripada aloi Aluminium yang ringan dan mempunyai bentuk kepala ikan seperti bahagian depan kereta. Reka bentuk yang luar biasa ini mampu mengurangkan tekanan aerodinamik. Bogi CRH 380A- adalah sepenuhnya bebas getaran.
Kereta api CRH 380A mempunyai kapasiti untuk membawa 494 penumpang pada satu masa. Setiap penumpang akan mendapat kemudahan seperti lampu membaca, suis dan paparan elektronik. Terdapat juga seksyen pemandangan untuk VIP berhampiran kabin pemandu. Ia memaparkan pemandangan untuk melihat kereta api bergerak. Seluruh unit gerabak CRH 380A berdedikasi untuk menghidangkan makanan dan minuman kepada penumpang.

1. Shanghai Maglev, China
11Kelajuan operasi: 431 km / h
Kapasiti: 501 km / h

Shanghai Maglev merupakan kereta terpantas di dunia dengan kelajuan operasi maksimum 431 kmph. Perkhidmatan ini dikendalikan oleh Pembangunan Pengangkutan Shanghai Maglev Co Shanghai Maglev yang bergerak di lintasan magnet berkelajuan tinggi Shanghai. Tidak seperti lintasan kereta api yang biasa, Shanghai Maglev tidak mempunyai roda dan ia terapung di atas medan magnet wujud di antara kereta api dan landasan. Tarikan ektromagnet yang terjadi daripada medan magnet yang kuat membenarkan kereta api untuk terbang di atas trek kerana tiada sentuhan antara kereta api dan landasan.
Shanghai Maglev akan mencapai kelajuan maksimum iaitu 431 kmph dari 0 kmph dalam masa 4 minit shaja. Landasan kereta api Maglev 30.5km panjang,Shanghai merupakan satu-satunya Maglev yang dikendalikan secara komersial di dunia. Shanghai Maglev dibina oleh syarikat Siemens dan Thyssen Krupp . Perkhidmatan awam Shanghai Maglev bermula pada 1 Januari 2004.
Ia beroperasi di antara jalan Long Yang dan lapangan terbang antarabangsa Pudong. Shanghai Maglev hanya mengambil masa 7 minit dan 20 saat untuk melengkapkan keseluruhan perjalanan. Jumlah kapasiti penumpang daripada kereta api Shanghai Maglev adalah seramain 574 penumpang dan beroperasi di antara setiap 15 minit. Ia menelan belanja AS $ 8 untuk satu tiket dan AS $ 16 untuk tiket VIP untuk menaiki Shanghai Maglev.