SENARAI TELEFON BIMBIT BUATAN JEPUN

Jepun merupakan peneraju dalam teknologi telefon bimbit dan penggunaan. Selain daripada panggilan, e-mel dan telefon bimbit mesej, Jepun merupakan antara yang pertama yang meluas menerapkan ciri-ciri seperti pelayar internet, Permainan, kamera, televisyen, dompet elektronik, pas keretapi, gps navigation dan pemain muzik.

  1. Hitachi

NEC Casio Mobile Communications ditubuhkan 1 Mei 2010, iaitu pengeluar untuk tiga jenis pengeluar Eletronik Jepun iaitu NEC, Casio dan Hitachi.

 

  1. Kyocera

Perbadanan Kyocera adalah gabungan eletronik dengan pengeluar seramik yang mempunyai ibu pejabat di Kyoto, Jepun. Antara produk utama dikeluarkan ialah telefon bimbit Kyocera. Kyocera telahmengeluarkan telefon bimbit untuk Nokia di Amerika Syarikat dan Kanada. Pemasaran dilakukan oleh syarikat subsidiari Kyocera International.

 

  1. Fujitsu

Fujitsu Ltd merupakan ibu pejabat yang terletak di Tokyo, Jepun dimana menghasilkan barangan Jepun elektronik, komputer, teknologi maklumat, dan syarikat telekomunikasi, dengan lebih 500 syarikat kecil di seluruh dunia. Salah satu barangan teknologi yang berjaya dikeluarkan serta menaikkan nama syarikat adalah telefon bimbit Arrows NX-F04G.

Kelebihan Arrows NX F-04G adalah ia boleh menyokong PREMIUM 4 G & Wi-Fi MIMO yang    pantas untuk memuat turun berkelajuan tinggi dengan cepat, dan juga telefon bimbit pertama di  dunia yang  dilengkapi dengan teknologi pengesahan iris. Iris pengesahan adalah satu sistem pengesahan biometrik yang menggunakan corak iris mata manusia.

 

  1. Sony

Sony Mobile ialah sebuah syarikat multinasional telekomunikasi yang ditubuhkan pada 1 Oktober 2001 sebagai sebuah syarikat kerjasama antara Sony dan Ericsson. Mempunyai ibu pejabat di Tokyo, Jepun dan dimiliki sepenuhnya oleh Sony. Keluaran terbaru bagi produk baru Sony adalah Sony Experia Z5.

 

  1. Sharp

Sharp Corporation ialah sebuah perbadanan multinasional Jepun yang mereka bentuk dan pembuatan produk elektronik, Dan mempunyai ibu pejabat di Sakai-ku, Sakai. Syarikat ini ditubuhkan pada September 1912 di Tokyo dan mengambil namanya dari salah satu ciptaan pertama kepada pengasas, pensil mekanikal yang telah dicipta oleh Tokuji Hayakawa Pada 2013, Sharp Corporation adalah yang kesepuluh terbesar, dengan bahagian pasaran, pengeluar televisyen di dunia. Sharp pada masa yang sama juga telah mencipta telefon bimbit yang paling popular dalam pasaran Jepun, tetapi adalah kini ketiga terbesar dari seluruh dunia. Salah satu ciptaan telefon bimbit adalah Sharp Aquos.