1Tempura (天 ぷ ら) adalah cebisan tepung ringan, makanan laut dan sayur-sayuran goreng. Diperkenalkan ke Jepun pada abad ke-16 oleh Portugis di Nagasaki, tempura telah membangun sepanjang zaman ke dalam hidangan Jepun yang popular di dalam dan di luar Jepun. Tempura boleh didapati di dalam pelbagai jenis restoran di seluruh negara, di mana ia biasanya dihidangkan sebagai hidangan utama, hidangan sampingan utama atau sebagai topping untuk tendon beras mangkuk, atau udon dan soba hidangan mi. Berikut adalah beberapa jenis kepingan tempura yang paling popular :

 

Ebi (え び, udang / udang)2Ebi adalah bahan tempura popular yang boleh didapati di hampir semua hidangan tempura.
Sakana (魚, ikan)3kepingan kecil atau keseluruhan ikan kecil yang dibuat menjadi kepingan tempura. Whitefish seperti kapur Sirih Jepun, ikan muda, goby, sweetfish biasanya digunakan.
Nasu (な す, terung)4Nasu adalah terung Jepun atau terung. Bergantung kepada saiz Nasu, ia boleh dipotong ke dalam bentuk bulatan, dipotong dua, atau dipotong menjadi bentuk kipas sebelum dicelup tepung dan digoreng.
Kinoko (き の こ, cendawan)5Cendawan adalah bahan-bahan yang popular untuk membuat tempura. Semua jenis cendawan digunakan, terutama shiitake dan maitake.
Kabocha (か ぼ ち ゃ, labu)6Kabocha adalah labu Jepun dengan kulit yang nipis, kebiasaannya berwarna hiju gelap dan isinya berwarna oren. Kulitnya dibuang ketika memasak dan dimakan bersama-sama dengan isnya yang berwarna oren. Nipis, manis dan berkanji daripada tempura kabocha adalah perkara biasa yang ditemui pada tempura ini.
Satsumaimo (さ つ ま い も, kentang manis)7Satsumaimo adalah sejenis ubi keledek Jepun dengan kulit ungu dan isi yang berwarna kuning. Apabila digunakan untuk tempura, ia dihiris nipis dan kulit tidak dipotong. Seperti kabocha, satsumaimo juga manis dan berkanji.
Shiso (し そ, perilla)
8Daun Shiso mempunyai rasa seperti pudina. Ia biasanya dihidangkan sebagai hiasan dengan sashimi dan juga menjadi bahan kebiasaan untuk membuat tempura.
Kakiage (か き 揚 げ)9Kakiage adalah sejenis tempura dibuat daripada pelbagai sayur-sayuran dan makanan laut yang dihiriskan dan dicampurkan bersama-sama ke dalam adunan tempura dan digoreng. Kakiage boleh dihidangkan sebagai pembuka selera atau ulam, atau sebagai topping diatas nasi atau mi.

Di mana untuk mencari tempura?

Tempat terbaik untuk mencuba tempura ini adalah di restoran khusus yang pakar dalam membuat hidangan ini, dikenali sebagai tempura-ya. Tempura-ya mempunyai reputasi sebagai restoran bertaraf tinggi, di mana pelanggan sering duduk di kaunter dan menonton sambil tukang masak menyediakan tempura satu demi satu. Satu hidangan di premis mewah biasanya berharga ¥5000 (RM200) atau lebih. Walau bagaimanapun, tempura-ya lebih murah juga popular, dengan set makanan dan beras tendon mangkuk biasanya boleh didapati untuk ¥800 – ¥3000 (RM32 – RM120).10Restoran kasual, restoran keluarga, shokudo dan udon dan soba restoran juga turut menyediakan tempura sebagai sebahagian daripada set makanan atau sebagai hidangan sampingan. Harganya berbeza-beza tetapi biasanya terdiri daripada ¥600 (RM24) kepada ¥2000 (RM80). Tendon (periuk nasi tempura) juga sama dengan harga bermula dari kira-kira ¥800 (RM32). Pasar raya dan gedung membeli-belah aras makanan tingkat bawah tanah (depachika) juga menjual keping individu tempura kira-kira ¥100 (RM4) hingga ¥400 (RM16) bagi setiap bahagian.

Bagaimana untuk makan tempura ?

Pada tempura-ya yang mewah, tukang masak biasanya akan menyediakan tempura bermula dengan barangan yang berperisa ringan seperti udang dan ikan, sebelum bergerak ke arah perkara berperisa kuat seperti sayur-sayuran akar. Ikan dan udang tempura boleh dimakan secara keseluruhannya, namun ramai orang meninggalkan kepala dan ekor jika ada.

12Keping Tempura biasanya diperasakan dengan garam atau dicelup ke dalam sos mencelup sebelum dimakan. Biasanya hanya salah satu daripada kedua-dua jenis perisa boleh didapati, bergantung kepada pertubuhan. Garam adalah berperisa matcha atau wasabi, manakala sos mencelup pula sering disertai dengan semangkuk kecil daikon parut (lobak gergasi putih) yang akan ditambah ke dalam sos.11Periuk nasi Tendon dihidangkan dengan sos manis dan sudah diperisakan keatas tempura dan biasanya datang dengan jeruk dan sup miso. Tidak ada keperluan untuk menunggu musim tempura. Tempura disediakan sebagai topping di dalam mi sup, dan juga tidak biasanya datang dengan apa-apa perasa tambahan.