TOP 5 TEMPAT MEMBELI BELAH DI TOKYO

Walaupun anda boleh tinggal di rumah dan membuat pembelian secara atas talian, terdapat juga beberapa tawaran terbaik yang ada di jalanan. Berikut adalah lima jalan membeli-belah terbaik di Tokyo, menawarkan semua yang anda perlukan di bandar besar.

  1. Kappabashi

Menu Jepun biasanya termasuk gambar semua hidangan mereka, amalan ini berasal dari tahun 1920-an ketika para perajin Jepun menggambarkan bagaimana cara membuat makanan palsu yang realistik untuk dipaparkan di tingkap untuk mengiklankan restoran restoran. Pusat industri ini berada di Kappabashi Dogu Gai, dan sebagai akibatnya, segala jenis perkakas, piring, cawan atau apa saja yang diperlukan oleh peilik restoran terutama pisau-dijual di sini. Tidak seperti jalan-jalan membeli-belah yang lain, ini memberi tumpuan khusus kepada barangan makanan sejuk yang menjadikan hadiah, cenderahati, atau barang-barang yang perlu dipenuhi. Walaupun anda tidak membeli apa-apa, suasana tradisional kejiranannya unik Tokyo.

 

  1. Koenji

Di kawasan kediaman barat, Koenji adalah kawasan kejiranan funky, dengan tempat membeli-belah dipanggil junjo, yang bermaksud “naïveté” atau “tidak bersalah.” Pada tahun 60-an dan 70-an, ia terkenal dengan pemuzik dan artis. Hari ini, akar-akar ini sangat utuh. Terdapat kedai-kedai rekod, kedai-kedai buku yang unik dan tempat-tempat muzik secara langsung di mana-mana, walaupun kelab kecil untuk muzik rumah bawah tanah. Pemuzik jalanan mendirikan berhampiran stesen dan kadang-kadang anda boleh menangkap jenis penghibur jalan lain. Pada akhir bulan Ogos, tarian tarian besar yang mengkhususkan diri dalam tarian perayaan yang dipanggil Awa Odori turun di atas jalan membeli-belah untuk muzik tanpa henti dan menari-nari di dalam pakaian yang berwarna-warni dan tradisional.

 

  1. Azabu-Juban

Jalan ini bermula sebagai daerah pedagang yang melayani para samurai dan tuan-tuan feudal yang tinggal di ladang-ladang besar di bukit-bukit sekitarnya. Hari ini, ia lebih banyak taman permainan dewasa yang dikatakan oleh sesetengah pihak. Kerana ramai orang kaya dan selebriti Jepun tinggal di kawasan itu, bukan senang untuk melihat kru TV berikutan bintang memperkenalkan restoran atau kedai kegemaran mereka. Pada akhir bulan Ogos, Azabu-Juban adalah rumah kepada salah satu festival musim panas yang paling ramai di Tokyo, yang pada dasarnya merupakan alasan untuk makan makanan jalanan sepanjang hari!

 

  1. Nakano Sun Mall

Di sebelah barat Tokyo, tidak jauh daripada hiruk pikuk Shinjuku, terletak Nakano, sebuah kawasan kediaman utama dengan arked membeli-belah yang terkenal di bumbung. Penduduk tempatan datang ke sini untuk segala-galanya, dari restoran ke kedai kamera dan kedai pakaian; otaku datang ke sini untuk budaya, seperti Nakano Broadway adalah salah satu pusat rohani untuk otaku di Tokyo. Jalan membeli-belah yang mati berakhir di Nakano Broadway, tingkat kedua dan ketiga menawarkan anime, manga, yo-yos, panah, poster filem vintage, barangan cosplay dan banyak lagi. Lorong-lorong di luar jalan utama adalah labirin bar, restoran dan kedai-kedai khusus yang merupakan letupan untuk diterokai.

 

  1. Ameyoko

Terletak di sudut catty ke Stesen Ueno dan Ueno Park di sepanjang trek Yamanote Line yang dibangkitkan, Ameya Yokocho, dipinggirkan kepada Ameyoko (ア メ 横) adalah ibu dari semua jalan membeli-belah. Asal-usulnya bermula semasa Pekerjaan A.S. sebagai pasaran gelap yang menyediakan keperluan penduduk Tokyo yang terdesak, namun hampir 70 tahun kemudian pasaran ini masih mengekalkan suasana lama yang meriah. Anda boleh mencari macam-macam di sini, dari sushi yang besar ke makanan jalanan dan juga fesyen. Kawasan ini dibanjiri dengan bunyi vendor pengilang tradisional, pachinko parlors, kedai-kedai karaoke dan arked permainan video. Ameyoko adalah daya tarikan untuk pelajar, orang tua dan pelancong. Ia juga mudah untuk berjalan-jalan dan makan malam selepas menghabiskan hari di taman.