TREND ITA-BAG

Selama bertahun-tahun, kita telah melihat “otaku” di seluruh dunia menyatakan cinta mereka terhadap hobi mereka. “Otaku” sentiasa kreatif dalam memikirkan cara-cara untuk mempamerkan kesetiaan mereka kepada watak atau siri kegemaran mereka. Daripada “itasha,” “ita-kuku,” dan “itabeya”, sebut sahaja, mereka pasi telah melakukan kesemuanya.

Baru-baru ini, satu trend baru telah menjadi semakin popular bukan sahaja di Jepun tetapi juga di luar negara. Kini trend yang terbaru adalah “ita-bag (痛 バ ッ グ).”

 

 • Apakah yang dimaksudkan dengan ita-beg?

 

Untuk memudahkan keadaan, ita-bag adalah beg yang penuh dengan barangan anime yang dibuat oleh seorang otaku anime. “Itai” bermaksud “menyakitkan” di dalam bahasa Jepun, dan itulah istilah dimana “ita-bag” berasal. Ia dinamakan sedemikian kerana beg “otaku” anime ini dibuat untuk menyakitkan pemilik wallet ini, menyakitkan mata orang-orang yang melihatnya, dan menyakitkan untuk membawanya kerana berat kolektif barangan yang melekat pada beg. Ada yang berkata bahawa “ita” juga boleh merujuk kepada kesakitan yang sedang dikenakan ke atas beg.

 

Oleh kerana keunikan konsep ini, ita-beg telah mendapat populariti yang besar di kalangan lelaki dan perempuan bukan sahaja di Jepun malah juga di luar negara. Perniaga juga telah mengambil notis mengenai populariti ini. Sebagai contoh jenama Jepun, WEGO, telah menjual versi ita-beg mereka sendiri. “Otaku” akan menghiasi beg mereka dengan banyak barangan yang terdiri daripada rantai kunci, tali getah, pin butang, mainan mewah, sehingga ke apa-apa sahaja barangan yang mereka boleh lekatkan kepada beg mereka untuk membuat karya unik seni anime.

 

 • Jenis-jenis Ita-Beg dan apa yang mereka bawa

 

Ita-beg ini telah mendapat pengikut yang begitu besar sehinggakan seseorang boleh kategorikan mereka sebagai pembawa ita-beg ke dalam 6 jenis. Pengguna Twitter iaitu @naberorin menjelaskan jenis-jenis untuk setiap satu :

 

Dari kiri ke kanan, atas ke bawah :

 

 1. Multiple Carrier (Fukusuumochi) – jenis ini merujuk kepada seseorang yang memiliki beberapa ita-beg dan membawa kesemuanya pada masa yang sama. Jenis ini akan memisahkan watak, siri, atau barang ke dalam jenis ita-beg yang berbeza untuk tujuan pengelasan.
 2. Improviser (Sokkyou) – jenis ini boleh dianggap sebagai seseorang yang baru belajar mencipta ita-bag kerana kehadiran beberapa item pada ita-beg mereka. Orang jenis ini mungkin masih tidak sepenuhnya komited kepada beg mereka, atau mereka mungkin tidak pasti mana watak, siri, atau dagangan mereka mahu ikuti.
 3. Altar (Saidan) – Jenis ini pula mempunyai reka bentuk yang kemas dan tersusun pada beg mereka. Reka bentuk berkenaan dibentuk dalam bentuk bentuk hati atau mungkin daripada singkatan daripada watak atau siri.
 4. Runaway (Iede) – jenis ini adalah satu langkah dari Multiple Carrier. Dengan melihat orang yang membawa beg, ia kelihatan seolah-olah pemilik telah membawa bersamanya segala-galanya yang dia memiliki dan meletakkannya pada ita-beg. Jenis ini biasanya boleh disamakan dengan seseorang yang telah lari dari rumah. Membawa mainan mewah adalah ciri-ciri utama jenis ini.
 5. Grape Picker (Budougari) – Jenis ini juga merupakan langkah yang sedikit tinggi dari jenis sebelumnya, iaitu improviser. Dengan hanya beberapa item melekat pada beg, jenis ini memaparkan banyak produk yang sama pada beg mereka dan membolehkan mereka bergaul seperti sekumpulan anggur.
 6. Alchemist (Renkinjutsushi) – Ini adaah jenis yang terakhir iaitu Altar. Ita-beg yang mereka bawa biasanya dibuat dari t-shirt dengan barangan buatan tangan seperti reben dan lencana.

 

 • Cipta Ita-Bag Anda Sendiri

 

 

 

Mahu menunjukkan kesetiaan anda juga? Mahu membiarkan kreativiti anda melimpah keluar ke dalam bentuk yang fizikal dimana anda boleh menunjukkannya kepada dunia? Jangan takut, untuk mencipta ita-beg anda sendiri!

 

Berikut adalah barang-barang yang anda perlukan :

 

 • Beg

 

Ini adalah barangan yang paling penting. Anda tidak boleh membuat ita-beg anda sendiri jika anda tidak mempunyai kanvas untuk membuatnya! Ramai orang lebih suka untuk memiliki beg yang mempunyai penutup vinil supaya barang-barang mereka boleh mempunyai perlindungan tambahan. Jika anda masih tidak pasti tentang trend ini (Improviser), anda boleh memilih beg kecil pertama dan hanya mengumpul beberapa item untuk bawa bersamanya. Tetapi jika anda adalah seseorang yang sangat berdedikasi dan mahu berjalan-jalan dengan kuil yang melampaui batas, maka ia mungkin lebih baik untuk anda memilih beg yang lebih besar.

 

 • Barangan Hiasan

 

Anda perlukan beberapa barangan biasan yang berbeza iaitu butang pin, tali getah, rantai kunci, mainan mewah, dan lain-lain. Syarat-syarat untuk ini adalah, langit adalah had ukuran. Anda boleh letakkan seberapa banyak barangan yang anda suka selagi beg anda masih boleh menampungnya. Anda boleh meletakkannya dengan cara yang teratur atau anda boleh menjadi kreatif dengannya. Bagi jenis barangan, anda boleh memaparkan barangan tersebut secara rasmi. Tiada diskriminasi yang terlibat dalam pembuatan ita-bag ini hanya perlu menunjukkan kesetiaan anda dengan sepenuh hati!

 

Ita-beg ini bukanlah satu konsep yang baru. Ia telah berada di dalam kalangan mereka yang jenis “otaku” untuk beberapa masa yang lepas. Tetapi dengan perhatian positif  yang diterima sejak beberapa bulan yang lalu, ia telah menjadi semakin popular. Kegembiraan mengumpul digabungkan dengan kreativiti seseorang, dan seterusnya membawa kepada penciptaan ita-beg. Banyak “otaku” benar-benar berbangga dengan koleksi mereka dan beg mereka membiarkan mereka berjumpa dengan orang lain yang berkongsi minat yang sama.