SIAPAKAH MEREKA DI WANG KERTAS JEPUN?

Secara semula jadi, tiada siapa yang boleh hidup di Jepun tanpa yen tetapi seperti mana-mana mata wang lain di dunia, yen juga adalah begitu umum bahawa ia adalah mudah untuk tidak diberikan perhatian kepada mana-mana butiran yang ada di dalam wang kertas tersebut. Duit syiling Yen (kecuali ¥10), mempunyai corak-corak tumbuhan, manakala wang kertas pula mempunyai ilustrasi sesuatu tempat dan objek di Jepun yang amat ketara. Ianya mudah untuk dilihat. Pada bahagian hadapan wang kertas Jepun semasa (siri E) juga mempunyai potret orang yang sebenar. Tetapi siapa mereka?

 

  • 1 000yen : Hideyo Noguchi

Hideyo Niguchi adalah bakteriologi Jepun.

Beliau telah berjaya mengasingkan pallidum Treponema, iaitu ejen penyebab bakteria untuk sifilis yang akhirnya menyebabkan gangguan neurologi. Beliau juga telah berjaya mengesahkan bahawa Bartonella bacilliformis adalah penyebab kepada berlakunya demam Oroya dan ketuat Peru.

Kerjaya beliau tidak disahkan untuk menjadi kontroversi yang serius, tetapi sumbangan beliau kepada sains diberikan penghargaan di dalam dan di luar negara Jepun. Anugerah untuk Noguchi termasuklah the Imperial Prize of the Japan Academy (Jepun), Knight of the Order of Dannebrog (Denmark) dan Knight of the Legion of Honor (Perancis). Hideyo Noguchi Africa Prize pula telah ditubuhkan pada tahun 2006 untuk menghormati sumbangan beliau di dalam bidang penyelidikan perubatan untuk memerangi penyakit berjangkit di Afrika.

( 24 November 1876 –  21 Mei 1928 )

 

  • 5 000yen : Ichiyo Higuchi

Natsu Higuchi atau lebih dikenali dengan nama pena beliau Ichiyou Higuchi, adalah seorang penulis cerpen Jepun dalam era tempoh Meiji. Beliau mempunyai kehidupan yang sangat singkat (beliau meninggal dunia pada usia 24 tahun) tetapi kerja-kerja beliau adalah dianggap sebagai permata kepada sastera Jepun.

Ditandakan di dalam cerpen pendek beliau iaitu pengalaman Higuchi yang hidup di dalam kehidupan yang miskin. Antara cerita-cerita beliau yang paling terkenal adalah Takekurabe (“Membesar”) dan Jusan-ya (“Malam Yang ke 13”). Kedua-dua cerita ini mengisahkan mengenai masalah orang yang rendah hati. Beberapa cerita beliau telah dipilih untuk dijadikan filem.

( 2 Mei 1873 – 23 Oktober 1896 )

 

  • 10 000yen : Yukichi Fukuzawa

Yukichi Fukuzawa adalah seorang penulis yang berpengaruh, pendidik dan wartawan. Beliau menubuhkan Universiti Keio dan akhbar Jiji-Shinpou (“The Times”).

Ia dikatakan bahawa dengan ideologi Fukuwaza telah datang dari awal Jepun moden dan berakhir ketika pemerintahan orang kaya. Beliau percaya bahawa setiap orang perlu diberikan peluang yang sama kepada pendidikan tanpa mengira perbezaan harta.

Setelah mengembara ke Eropah dan Amerika Syarikat, Fukuzawa percaya Jepun telah berada di belakang negara Barat, dengan itu, beliau menyokong penubuhan idea Barat ke Jepun, terutamanya di dalam bidang pendidikan.

Fukuzawa telah menerbitkan buku yang paling laris. Tulisan-tulisannya telah termasuk di dalam kamus Jepun – Bahasa Inggeris, di mana beliau telah memperkenalkan dua watak baru katakana untuk mewakili bunyi huruf “V”.

( 10 Januari 1835 – 3 Febuari 1901 )