YUKATA (PAKAIAN KASUAL)

Jika anda menghadiri perayaan musim panas di Jepun, anda akan mendapati diri anda berada di dalam lautan manusia yang memakai yukata. Anda mungkin berasa sedikit terpinggir jika anda tidak mencubanya.

Yukata adalah pakaian kasual bagi kimono pada musim panas yang diperbuat daripada kapas. Ia amat murah dan mudah untuk dipakai.

Yukata boleh dipakai oleh lelaki dan wanita. Reka bentuk untuk lelaki lebih cenderung kepada warna yang gelap. Wanita muda biasanya akan memakai yukata berwarna terang dengan corak yang menarik perhatian. Wanita yang lebih tua pula boleh memakai yukata dengan corak yang lebih elegan.

  • Acara Yukata

Yukata adalah pakaian perayaan yang tidak formal yang dipakai ketika acara matsuri, bunga api, hanami dan musim bunga atau musim panas. Tidak seperti kimono, ia tidak sesuai dipakai dalam cuaca yang sejuk.

Yukata adalah sangat popular di Jepun. Ia adalah biasa bagi majoriti penonton dan peserta di acara-acara musim panas untuk memakai beberapa bentuk pakaian tradisional.

Orang di Jepun cenderung untuk menganggap yukata adalah perkara yang bernostalgia. Ia mengingatkan semua orang kepada musim panas yang lalu.

 

  • Lapisan Yukata

Yukata adalah lebih mudah berbanding kimono.

Yukata adalah jubah dengan ikatan yang lebar yang dikenali sebagai obi. Pakaian dalam berbentuk jubah dikenali sebagai nagajuban, dipakai di bawahnya. Jika anda tidak mempunyai nagajuban, pilihan lain yang terbaik adalah dengan memakai baju t-shirt kosong dan seluar pendek.

Biasanya mereka akan memakai lebih dari seluar dalam di bawah yukata kerana ianya boleh menjadi sangat nipis. Ia merupakan satu idea yang buruk untuk memakai pakaian yang bercorak di bawah kerana ianya akan kelihatan.

Adalah penting untuk membalut yukata oleh itu sebelah kiri (dari perspektif anda) adalah berada di bahagian atas.

Ini kerana orang mati dikebumikan di dalam kimono dengan sebelah kanan berada di atas. Ia agak memalukan jika anda tersalah mengenai ini. Anda mungkin akan kelihatan seperti hantu.

Yukata anda perlu dipakai ketat. Ia tidak seharusnya dibiarkan tergantung longgar di atas bahu anda.

Obi digunakan untuk mengikat yukata anda. Ikatan obi perlu berada di belakang anda.

Yukata tidak mempunyai poket. Anda boleh meletakkan barang-barang seperti kipas angin di obi anda tetapi ia tidak mempunyai tempat untuk menyimpan beg dompet anda. Wanita biasanya akan membeli beg tangan tradisional untuk memadankannya dengan yukata mereka.

 

  • Sandal Yukata

Yukata dipakai dengan geta atau sandal zori. Perbezaan utamanya adalah geta adalah sandal platform dan zori pula merupakan sandal yang lebih rendah.

Ia adalah biasa untuk memakai yukata tanpa sarung kaki. Namun sesetengah orang memilih untuk memakai sarung kaki tabi kerana ia kelihatan lebih formal.

 

  • Hotel Yukata

Yukata selalunya disediakan di dalam bilik hotel dan ryokan di Jepun.

Di ryokan, biasanya yukata akan di pakai di kawasan awam. Namun di hotel pula, mereka mungkin tidak menggalakkan tetamu untuk memakai yukata untuk ke makan malam atau ke lobi hotel. Tetapi anda boleh memakai yukata untuk ke onsen di hotel. Semak peraturan sebelum memakai yukata hotel di luar bilik anda.

Yukata hotel biasanya diikat dengan tali pinggang yang mudah dan bukan obi. Ia selalunya datang bersama jaket seperti jubah yang dikenali sebagai haori untuk kehangatan tambahan.

 

  • Cara Memakai Yukata

Ia agak biasa bagi orang ramai untuk memakai Yukata dan kimono dengan cara yang salah.

Memakai Yukata adalah lebih kompleks. Bahkan orang Jepun sendiri juga membuat kesilapan. Video ini akan membantu anda memakainya.

VIDEO LINK : https://www.youtube.com/watch?v=kCZtGi21ysM