Taman Tema Menarik di Jepun

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
 taman-tema-1 1. Tokyo Disneyland

Di Tokyo Disneyland, menjadi simbol kejayaan taman tema terbesar di Jepun. Anda dapat menikmati permainan dan acara perarakan secara bermusim. Taman tema ini direka khas untuk kanak-kanak.

http://www.tokyodisneyresort.jp/en/tdl/

 taman-tema-2 2. Tokyo Disneysea

Kebanyakan orang dewasa lebih menyukai Tokyo Disneysea berbanding Tokyo Disneyland kerana permainan yang ada di sini lebih sesuai untuk orang dewasa. Dalam rangkaian taman tema Disney seluruh dunia, taman tema Disneysea ini hanya terdapat di Jepun sahaja dan sememangnya amat unik.

http://www.tokyodisneyresort.jp/en/tds/

 taman-tema-3 3. Universal Studio Japan

Universal Studio Japan ( USJ ) amat terkenal seluruh dunia dan terletak di Osaka, Jepun. Jika anda berkunjung ke Osaka, pastikan anda tidak taman tema yang amat menarik ini.

https://www.usj.co.jp/e/

 taman-tema-4 4. Fuji-Q Highland

Di Fuji-Q Highland anda dapat menaiki pelbagai jenis roller coaster yang bertaraf dunia dan amat luar biasa. Terdapat 4 jenis roller coaster utama yang mana setiap satunya memecahkan rekod dunia sewaktu ianya siap dibina.

www.fujiq.jp/

 taman-tema-5 5. Nagashima Resort

Nagashima Resort adalah salah satu taman tema yang terbesar di Nagoya dan disebut sebagai taman tema roller coaster terbaik di bahagian barat Jepun. Terdapat lebih 40 jenis permainan disediakan sesuai untuk kanak-kanak dan golongan dewasa.

www.nagashima-onsen.co.jp/

 taman-tema-6 6. Spa Resort Hawaiians

Spa Resort Hawaiians adalah resort taman tema air yang terbesar di Jepun dan terletak di Fukushima. Taman tema ini merupakan taman tema pertama yang di bina di Jepun dan sentiasa di kemaskini untuk memenuhi permintaan pengunjung.

www.hawaiians.co.jp/english/

 taman-tema-7 7. Tokyo Joypolis

Taman tema Tokyo Joypolis ini adalah taman tema indoor yang besar dan menawarkan banyak permainanan yang menyeronokkan dengan teknologi terkini. Taman tema ini terletak di Odaiba, Tokyo.

http://tokyo-joypolis.com/language/english/

 taman-tema-8 8. Sanrio Puroland

Taman tema indoor Sanrio Puroland menawarkan peluang kepada anda untuk berjumpa dengan watak-watak dari Sanrio, seperti Hello Kitty. Taman tema ini terletak di Tokyo, Jepun.

http://en.puroland.jp/

 taman-tema-9 9. Fujiko Museum

Di Fujiko Museum anda dapat berjumpa dengan watak-watak dari lukisan Fujiko seperti Doreamon, Ninja Hatori, Kiteretsu dan lain lain. Namun muzium ini sering dipanggil Muzium Doremon kerana watak doremon yang amat popular seluruh dunia. Muzium ini terletak di Tokyo, Jepun.

http://fujiko-museum.com/english/

 taman-tema-10 10. LEGOLAND® Discovery Center Tokyo

Anda boleh melihat dengan pelbagai jenis kombinasi batu bata Lego dengan aktiviti menarik termasuklah permainan Lego yang mendebarkan, kawasan untuk kanak-kanak untuk membuat ciptaan mereka sendiri dan LEGO® 4D Cinema. Legoland ini terletak di Odaiba, Tokyo. 

www.legolanddiscoverycenter.jp/tokyo/

 taman-tema-11 11. KidZania Tokyo

KidZania merupakan taman tema pendidikan untuk anak anda yang berumur di antara 4 hingga 12 tahun. Terletak di Tokyo.

www.kidzania.jp/tokyo/en/

 taman-tema-12

12. Edo Wonderland

Ini adalah taman tema perkampungan mengenai era samurai dimana anda boleh menyewa baju samurai atau kimono dan berjalan bersiar-siar di sekeliling perkampungan samurai ini. Namun begitu taman tema ini terletak jauh daripada Tokyo dengan hampir 3 jam perjalanan menaiki keretapi.

http://edowonderland.net/en/

 taman-tema-13 13. Trick Art Museum

Trick Art Museum ini amat menyeronokkan kerana terdapat pelbagai seni lukisan yang mengagumkan. Muzium ini terletak di Odaiba, Tokyo.

www.trickart.info/

 taman-tema-14

14. Toei Kyoto Studio Park

Toie Kyoto Studio Park ialah taman tema filem Jepun dan akan membawa anda untuk melawati masa lampau mengenai tempoh perfileman di Jepun. Toie Kyoto Studio Park terletak di Kyoto.

www.toei-eigamura.com/en/

 taman-tema-15 (Large) 15. Huis Ten Bosch

Bagi anda yang meminati siri anime One Piece, anda harus pergi ke Huis Ten Bosch kerana anda boleh merasai pelayaran yang bertemakan One piece. Terletak di bandar yang dipanggil Dutch Town di Nagasaki, Japan.

http://english.huistenbosch.co.jp/